• Informacje na temat:

    mrożenie śmietanki

Przepisy na temat: mrożenie śmietanki
  • Mrożony keks zebra

    Składniki: - 50 dag twarogu, - 6 łyżek soku z cytryny, - 8 dag + 3 łyżki cukru, - 25 dag śmietanki kremówki, - 30 dag jagód, - 8 dag masła, - 15 dag herbatników, Przygotowanie: Twaróg utrzyj z 8 dag cukru, 3 łyżkami soku z cytryny . Dodaj ubitą na sztywno śmietankę. Odłóż łyżkę jagód, resztę zmiksuj z 3 łyżkami cukru. Formę keksową (25 cm) wyłóż folią przezroczystą. Na spodzie rozsmaruj...

  • Wypróbowany przepis na "Mus z dyni i śmietanki"

  • Lody sernikowo-czekoladowe

    ...oczyszczające i detoksykujące. Marka Mój Ulubiony, specjalnie na lato przygotowała przepis na lody sernikowo-czekoladowe z wykorzystaniem śmietanki i twarożku. W łatwy i szybki sposób przygotujecie taki deser na wakacyjna imprezę - wystarczy zrobić to dzień wcześniej. Smacznego czekoladowego szaleństwa! Składniki:  500 g śmietanki 30% 100 g cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady...

  • Dzisiaj postanowiłam zrobić mrożoną czekoladę. Z racji tego, że ostatnie dni są bardzo upalne, idealnie wtopi się w gorący klimat. Robi się ją 15 minut, a radość smaku trwa o wiele wiele dłużej.

  • Oryginalne karmelowe z solą

    Składniki: 300 g cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 4 łyżki masła 1 łyżeczka soli morskiej 5 żółtek 1 szklanka mleka Sposób przygotowania: Podgrzej cukier na patelni, aż się rozpuści i zamieni w brązowy karmel. Zdejmij go z ognia, dodaj masło i sól. Wymieszaj. Powoli wlewaj śmietankę i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, żeby masa znów była płynna. Żółtka ubij...

  • Idealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi prawdziwej czekolady. Im większy procent kakao będzie zawierać czekolada, tym lepszy pod względem jakości i smaku...

  • Warstwowy koktajl bananowo malinowy

    ...warstwę bananową tak, aby się nie połączyły. 3. Podawać z bitą śmietaną, przyrządzoną ze śmietanki 30%. Koktajl posypać tartą czekoladą...

  • Banalnie proste w wykonaniu dwuskładnikowe lody śmietankowe. Są one pyszne same w sobie, ale stanowią również świetną bazę dla innych smaków. Mam tylko jedną uwagę, nie przeraźcie się podczas przygotowań, masa lodowa przed zamrożeniem jest strasznie słodka (przynajmniej jak na mój gust ;)), jednak po zamrożeniu są po prostu idealne.

  • Ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.

    Składniki: Spody tortowe ciemne (np. Dan Cake) 400g 500g mascarpone 200g czekolady deserowej ciemnej 50ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub36% 1/3 szkl.  cukru pudru ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu) 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku) 1 łyżeczka cynamonu rum likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta...

  • Pyszne jak wszystkie dania , które mam :]

Artykuły na temat: mrożenie śmietanki
  • Domowe lody na patyku z owocami

    Do gotującej się śmietanki można dołożyć całe laski wanilii (po przekrojeniu i wykorzystaniu ziarenek) dla intensywniejszego smaku. Tylko usuń je przed dodaniem do masy owoców.

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych .Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Czy wszystkie produkty można zamrażać?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Przygotowanie produktów do mrożenia Wszystkie produkty, które chcemy zamrozić musimy odpowiednio przygotować, tak by po rozmrożeniu były smaczne i zdrowe. Pierwszym krokiem mrożenia produktów jest ich...

  • Sernik Czarny Las

    Jeśli nie liczysz kalorii, polej sernik domową polewą czekoladową. Wystarczy rozpuścić w niedużym rondlu 1/3 czekolady w 3 łyżkach słodkiej śmietanki. Palce lizać!

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W moim domu...

  • ...i 2 łyżki słodkiej śmietanki zmiksować i zalać gorącą kawą. Znasz inne przepisy na pyszną kawę?

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Przekładaniec z biszkoptami

    ..., mieszać aż do zgęstnienia.  Gotową frużelinę wystudzić, wymieszać z likierem amaretto. Krem ze śmietanki podzielić na dwie części, 1 połowę zmiksować z połową frużeliny.  W pucharkach rozkładać...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Tarta z fetą i szpinakiem

    Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: po 10 dag chudego twarogu, masła i mąki tortowej, 1 jajko. Farsz: 1 paczka mrożonego szpinaku, 1 pomidor, 10 dag fety, 1 kubek śmietanki 30 proc., 3 jajka, 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mąka i tłuszcz do formy. Z twarogu, mąki, margaryny i jajka szybko zagnieść ciasto, schładzać ok. 1 godz. w lodówce, rozwałkować cienko, wylepić...

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...