• Informacje na temat:

    mrożenie śmietanki

Przepisy na temat: mrożenie śmietanki
  • Mrożony keks zebra

    Składniki: - 50 dag twarogu, - 6 łyżek soku z cytryny, - 8 dag + 3 łyżki cukru, - 25 dag śmietanki kremówki, - 30 dag jagód, - 8 dag masła, - 15 dag herbatników, Przygotowanie: Twaróg utrzyj z 8 dag cukru, 3 łyżkami soku z cytryny . Dodaj ubitą na sztywno śmietankę. Odłóż łyżkę jagód, resztę zmiksuj z 3 łyżkami cukru. Formę keksową (25 cm) wyłóż folią przezroczystą. Na spodzie rozsmaruj...

  • Wypróbowany przepis na "Mus z dyni i śmietanki"

  • Lody sernikowo-czekoladowe

    ...oczyszczające i detoksykujące. Marka Mój Ulubiony, specjalnie na lato przygotowała przepis na lody sernikowo-czekoladowe z wykorzystaniem śmietanki i twarożku. W łatwy i szybki sposób przygotujecie taki deser na wakacyjna imprezę - wystarczy zrobić to dzień wcześniej. Smacznego czekoladowego szaleństwa! Składniki:  500 g śmietanki 30% 100 g cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady...

  • Idealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi prawdziwej czekolady. Im większy procent kakao będzie zawierać czekolada, tym lepszy pod względem jakości i smaku...

  • Oryginalne karmelowe z solą

    Składniki: 300 g cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 4 łyżki masła 1 łyżeczka soli morskiej 5 żółtek 1 szklanka mleka Sposób przygotowania: Podgrzej cukier na patelni, aż się rozpuści i zamieni w brązowy karmel. Zdejmij go z ognia, dodaj masło i sól. Wymieszaj. Powoli wlewaj śmietankę i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, żeby masa znów była płynna. Żółtka ubij...

  • Zapraszam do przyrządzenia ze mną pysznego letniego deseru kawowego z domowymi lodami waniliowymi i prawdziwą domową bitą śmietaną :-)

  • Warstwowy koktajl bananowo malinowy

    ...warstwę bananową tak, aby się nie połączyły. 3. Podawać z bitą śmietaną, przyrządzoną ze śmietanki 30%. Koktajl posypać tartą czekoladą...

  • Dzisiaj postanowiłam zrobić mrożoną czekoladę. Z racji tego, że ostatnie dni są bardzo upalne, idealnie wtopi się w gorący klimat. Robi się ją 15 minut, a radość smaku trwa o wiele wiele dłużej.

  • Ekspresowy tort z kremem czekoladowym i wiśniami.

    Składniki: Spody tortowe ciemne (np. Dan Cake) 400g 500g mascarpone 200g czekolady deserowej ciemnej 50ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub36% 1/3 szkl.  cukru pudru ok. 300 gram wiśni (świeże, mrożone lub np. z syropu) 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego (możemy użyć też innego smaku) 1 łyżeczka cynamonu rum likier amaretto lub inny alkohol do nasączenia biszkopta...

  • Banalnie proste w wykonaniu dwuskładnikowe lody śmietankowe. Są one pyszne same w sobie, ale stanowią również świetną bazę dla innych smaków. Mam tylko jedną uwagę, nie przeraźcie się podczas przygotowań, masa lodowa przed zamrożeniem jest strasznie słodka (przynajmniej jak na mój gust ;)), jednak po zamrożeniu są po prostu idealne.

Artykuły na temat: mrożenie śmietanki
  • Domowe lody na patyku z owocami

    Do gotującej się śmietanki można dołożyć całe laski wanilii (po przekrojeniu i wykorzystaniu ziarenek) dla intensywniejszego smaku. Tylko usuń je przed dodaniem do masy owoców.

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Sernik Czarny Las

    Jeśli nie liczysz kalorii, polej sernik domową polewą czekoladową. Wystarczy rozpuścić w niedużym rondlu 1/3 czekolady w 3 łyżkach słodkiej śmietanki. Palce lizać!

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • ...i 2 łyżki słodkiej śmietanki zmiksować i zalać gorącą kawą. Znasz inne przepisy na pyszną kawę?

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Przekładaniec z biszkoptami

    ..., mieszać aż do zgęstnienia.  Gotową frużelinę wystudzić, wymieszać z likierem amaretto. Krem ze śmietanki podzielić na dwie części, 1 połowę zmiksować z połową frużeliny.  W pucharkach rozkładać...

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...

  • Tarta z fetą i szpinakiem

    Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: po 10 dag chudego twarogu, masła i mąki tortowej, 1 jajko. Farsz: 1 paczka mrożonego szpinaku, 1 pomidor, 10 dag fety, 1 kubek śmietanki 30 proc., 3 jajka, 1-2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz, mąka i tłuszcz do formy. Z twarogu, mąki, margaryny i jajka szybko zagnieść ciasto, schładzać ok. 1 godz. w lodówce, rozwałkować cienko, wylepić...

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...