• Informacje na temat:

    mrożenie pokrzywy

Przepisy na temat: mrożenie pokrzywy
  • Pyszny i szybki w przygotowaniu koktajl, do tego bardzo zdrowy! Polecam

  • Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe pesto z wiosennej pokrzywy :)

  • Zdrowy dodatek do pieczywa lub np makaronu. Nie wspomnę już o dobroczynnym działaniu pokrzywy dla zdrowia.W kwietniu i maju jest najlepszy czas na jej zbieranie oczywiście gdzieś z dala od miasta :)

  • Sprawdzony przepis na "Placki z pokrzywy"

  • Wpis o pokrzywie i jej właściwościach cieszy się dużą popularnością, jednak niewiele osób robi sok z pokrzywy, który tam opisałam. A szkoda! Bo sok z pokrzywy to – zwłaszcza na wiosnę – kwintesencja cudownego, naturalnego produktu. Można pokrzywę zrywać i suszyć na zdrowotne, mineralizujące herbatki. Warto zrobić z niej ocet, choć to nie jest najłatwiejsze zadanie. Można z niej robić wspaniałe wyciągi do zastosowań kosmetycznych, a potem użyć ich w mydle, kremie, szamponie, płukance itp. Ale...

  • Gratka dla smakoszy szpinaku. Działa wzmacniająco na nasz organizm, również na kondycję naszych włosów (szkoda ,że wcześniej nie zacząłem jeść :) ) i skóry. Uwaga! Nie parzy ;)

  • Wypróbowany przepis na "Sałatka z pokrzywy i pomidorów"

  • Syrop pokrzywowy to produkt przede wszystkim prozdrowotny. Oczyszcza, rozrzedza i wspomaga produkcję krwi.

  • W Toskanii tego typu kluski nazywają się gnudi i robi się je z serka ricotta oraz szpinaku. Postanowiłam podmienić szpinak na pokrzywy i tak powstały moje kluseczki. No bo maj oznacza pokrzywy i wszelkie potrawy z nimi, prawda?

  • Sprawdzony przepis na "Roladki schabowe nadziewane listkami sałaty i pokrzywy"

Artykuły na temat: mrożenie pokrzywy
  • Jak pokonać anemię?

    ...lucerny używaj również do zaparzania leczniczego naparu. Ich garść przełóż do naczynia i zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, a potem odcedź. Pij wolno, małymi łykami.  Zupa z pokrzywy(...), sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dorzuć 3 szklanki posiekanych świeżych lub suszonych liści pokrzywy i gotuj 10 minut. Ostudź i zblenduj, dodaj łyżkę masła. Pokrzywa ma dużo żelaza, a zawarty...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Co jeść i pić przy obrzękach

    ...lub herbatki ziołowe. Najlepiej działają: herbatka z pokrzywy, mniszka lekarskiego i skrzypu, także z bzu, kopru włoskiego i brzozy, fiołka trójbarwnego i rozmarynu. To naturalne diuretyki, czyli(...) systematycznie zażywają leki, powinny skonsultować to z lekarzem, bo napary ziołowe nie są obojętne dla organizmu, mogą osłabiać bądź nasilać działanie leków.  Napar z pokrzywy przygotujesz z czubatej...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Raw - surowe zasady żywienia

    ...oczyszczania organizmu jest picie dużej ilości wody" - podkreślają autorzy książki. Zachęcają również do sięgania po napary z pokrzywy, czystka, imbiru i cytryny. "Pokrzywa wzmacnia krew i przyspiesza...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Jak usunąć przebarwienia

    ...pokrzywy i zmieszaj z łyżką utartego chrzanu. Zalej butelką białego wina. Zakryj szczelnie i odstaw na 14 dni. Po przecedzeniu przemywaj skórę 2 razy dziennie (rano i wieczorem).   Gdy widać plamy na...

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...

  • Jak oczyścić organizm z toksyn

    ..., że jabłko będzie gładkie i lśniące... Za to bez obaw sięgajmy po mrożone warzywa i owoce. Są zbierane w pełni sezonu, zawierają więc mnóstwo witamin i soli mineralnych. Mrożenie im nie szkodzi(...) z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Przed pozostałymi posiłkami róbmy napary ze świeżej natki pietruszki (garść na szklankę), pokrzywy lub bratka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Bardziej...

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...