• Informacje na temat:

    mozzarella z czym podawać

Przepisy na temat: mozzarella z czym podawać
  • Ser twarogowy: Z czym ci posmakuje

    ...1. Kozi serek. Ma wyrazisty smak i kremową konsystencję. Nadaje się do tart z warzywami i mięsem oraz sałatek, np. z orzechami i winogronami. 2. Buratta. To krewna mozzarelli. Jest bardzo aksamitna. Najlepiej smakuje podana z oliwą, świeżo zmielonym pieprzem oraz warzywami. 3. Mozzarella. Ten serek możesz podawać jako przekąskę np. z pomidorem i pesto. Sprawdzi się także do zapiekanek oraz...

  • Wypróbowany przepis na "Wiosenna mozzarella"

  • Kontrast czy harmonia – główne zasady doboru wina do makaronu

    Reguły panujące w świecie win  Sposobem doboru win rządzą dwie odmienne zasady. Pierwsza z nich głosi, że wino powinno kontrastować z potrawą, by jej nie zagłuszać i jeszcze lepiej wydobywać smak i aromat. W myśl tej reguły do ciężkich potraw powinno podawać się lekkie wina, a do lekkich dań – ciężkie. Dzięki temu połączeniu poczujemy zarówno smak potrawy i spożywanego alkoholu. Lekkie wino...

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Kapary i karczochy - z czym to się je?

    Są niewielkie, zielone i nadal nie do końca znane w naszej kuchni. Często mylimy je ze sobą i w efekcie, rzadko po nie sięgamy. Najwyższy czas kapary i karczochy odczarować - z pożytkiem i dla nich, i dla nas.

  • szybkie i proste

  • Składniki : 60 dag piersi z kurczaka, 1 cebula pokrojona w kostkę, 20 dag bukietu warzyw, 1 papryczka chilli, 100 ml salsy pomidorowej, 10dag sera Mozzarella, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, bazylię, biały pieprz, liść laurowy, sól.

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    ...z pomidorów jest gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik. "Pierwsze gazpacho zjadłam, jeszcze zanim pojechałam do Hiszpanii, ale dopiero tam zrozumiałam, w czym tkwi sęk. To dojrzałe, soczyste pomidory...

  • Przepis wart wypróbowania: "Panierowana mozzarella"

Artykuły na temat: mozzarella z czym podawać
  • WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą!

    Kurczak to najchętniej przygotowywane przez Polaków mięso. Aż 1/5 wszystkich naszych obiadowych dań to właśnie potrawy przyrządzane z drobiem! Zazwyczaj mamy kilka sprawdzonych przepisów, do których na co dzień chętnie wracamy.

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Ziemniaczane krokiety

    Te włoskie krokiety najczęściej podawane są jako przystawka. Mogą natomiast stanowić dodatek do dania mięsnego czy wegetariańskiego w miejsce ziemniaków, czy ryżu. Jeśli nafaszerujemy je mięsem z powodzeniem zastąpią danie główne.

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Sery - smaczne odcienie bieli

    Na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Oczywiście różnią się one od siebie smakiem, ale też konsystencją, strukturą, barwą. Proponuję przepisy na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych Europejskich serów: fety, mozzarelli, gorgonzoli i mascarpone.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Jak polubić zdrowe jedzenie?

    ...tygodniach poddają się, bo zdrowe jedzenie jest czymś, co, jak twierdzą, nie przechodzi im przez gardło. Czy jest jakiś sposób na to, byśmy zdali sobie sprawę, że gotowana marchewka czy szpinak może cieszyć...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...

  • Pomidor w walce z nadwagą

    Obecnie istnieje ponad 2 tysiące odmian tego zdrowego warzywa. Pomidory spożywamy pod różnymi postaciami i nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby jeść ich świeżych czy przetworzonych.

  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...