• Informacje na temat:

    modra kapusta czosnek

Przepisy na temat: modra kapusta czosnek
  • Gulasz modry z kurczakiem

    Sposób przygotowania 1. Mięso opłucz, osusz, potnij na drobne kawałki. Kapustę oczyść i poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Cebule i czosnek obierz, czosnek posiekaj, cebule pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim czosnek i cebule. Dodaj mięso. Smaż razem 5 minut. Dołóż kapustę wymieszaną z marchewką. Podlej bulionem. Dołóż listek laurowy, ziele angielskie...

  • Dzisiejszą propozycją powracam do lat dzieciństwa i kuchni śląskiej. Niezastąpiona czerwona kapustka najczęściej podawana z kluskami śląskimi i zrazami. Niezapomniany smak dzieciństwa

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Aksamitna groszkowa Sposób przygotowania Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuł oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj brokuł, a potem ziemniaki. Duś razem przez chwilę. Posyp cukrem. Zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20

  • Przepis wart wypróbowania: "Modra kapusta"

  • Schab w czosnkowej marynacie

    W śmietanowo-musztardowej glazurze z dodatkiem keczupu. Doskonała pieczeń na niedzielny obiad. Na zimno – do kanapek i sałatek.

  • Pyszna modra kapusta zasmażana idealnie pasuje do mięsa z kaczki lub gęsi ale nie tylko.

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • Modro - czyli jaka? Czerwona, niebieska, modra - wszystko jedno. Ten przepis idealnie pasuje do rolad śląskich i klusek śląskich ale także do każdego "nieśląskiego" dania.

  • Prosty przepis, który wyśmienicie komponuje się z drugim daniem...

  • Pożywne danie do rolady

Artykuły na temat: modra kapusta czosnek
  • Pierś kaczki z modrą kapustą

    Przygotowanie: 1. Wcześniej zrób marynatę: wymieszaj wino, sos sojowy, posiekany czosnek, rozmaryn, owoce jałowca, sól i pieprz. Włóż do marynaty piersi...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Śląskie rolady wołowe

    Składniki na 6 porcji: 80 dag wołowiny, 6 plastrów boczku wędzonego, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 1 szklanka bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy. Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Zeszklić na patelni na łyżce oleju, dodać starte warzywa...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Cytrynowy obiad – cielęcina panierowana w cytrynach i menu na Wielki Tydzień

    ....   Przepis jak zwykle na blogu…   A w Wielkim Tygodniu na moim stole będzie niezwykle prosto! Każdy posiłek to warzywa: biała i modra kapusta, kalafior, kalarepki, młoda marchewka i brukiew...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...