• Informacje na temat:

    moczenie grochu

Przepisy na temat: moczenie grochu
  • Pasta z zielonego grochu

    Składniki: 1/2 szklanki zielonego łuskanego grochu 1/2 wodorostu wakame (sklepy ze zdrową żywnością)  pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz 2 łyżki sosu sojowego duży ząbek czosnku garść prażonych pestek dyni 1/2 łyżeczki oliwy do gotowania 5-6 łyżek oleju z pestek dyni kilka kropli soku z cytryny po szczypcie kurkumy, majeranku i kuminu Sposób...

  • Dla tych co lubią groch pod każdą postacią ;)

  • Kiszona kapusta z grochem

    Z pewnością posmakuje domownikom

  • Groch to nie tylko grochówka, bardzo ciekawy przepis na poznanie grochu pod inną postacią

  • Cała prawda o strączkowych

    ...najbardziej wartościowych i tanich produktów roślinnych. Ich wybór jest ogromny, bo samej fasoli mamy wiele gatunków, do tego różne odmiany soczewicy, grochu oraz ciecierzyca, soja, bób. Są nazywane(...) strączkowe są ciężkostrawne. Mogą powodować wzdęcia i gazy za sprawą zawartych w nich oligosacharydów. W uniknięciu gastrycznych sensacji pomaga moczenie nasion (soczewica tego nie wymaga). Zostawiamy je...

  • Mała odmiana od kotletów z mięsa mielonego.

  • Fasola bez tajemnic

    ...1. Groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę posól dopiero pod koniec gotowania. Gdy zrobisz to wcześniej, wydłuży się czas ich gotowania. 2. Jeśli nie masz czasu na moczenie i długie gotowanie fasoli, kup fasolę w puszce. Jest ona już gotowa do spożycia, tylko przed dodaniem jej do potrawy warto ją opłukać na sitku pod bieżącą wodą. 3. Jeśli przygotowujesz potrawę z fasoli, ugotuj jej więcej...

  • Staropolski przepis na paluszki.

  • Kapusta z grochem

  • Bardzo lubię strączki i wszystkie pasty z ich wykorzystaniem. Hummus z cieciorki uwielbiam, ale ostatnio zagościła u mnie Fava czyli grecka pasta z grochu, która idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników oraz dodatek do mięs, ryb i warzyw. Pasta jest zdrowa, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Fava jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Uwielbiam ją jeść w połączeniu z pieczonymi warzywami lub słomką ptysiową. Smacznie polecam! :)

Artykuły na temat: moczenie grochu
  • Koniec ze wzdęciami

    Moczenie w zimnej wodzie Fasolę lub niełuskany groch (łuskanego nie trzeba moczyć) zalej zimną wodą i wstaw do na noc do lodówki. Zapobiegnie to fermentacji ziaren. Pamiętaj! Im większa fermentacja, tym większe gazy. Rano odcedź wodę, zalej świeżą, doprowadź do wrzenia, odcedź i znów zalej wrzątkiem. Gotuj na sporym ogniu.  Moczenie w gorącej wodzie  Ziarna zalej wrzątkiem i, co około pół...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Co jeść, gdy brakuje żelaza

    ...pierwiastka dostarczają także żółtka jaj.  Najbogatszym źródłem żelaza niehemowego jest biała fasola (w 100 g 10,44 mg). Sporo jest go także w orzechach pistacjowych, natce pietruszki, grochu, płatkach(...) jego przyswajalność nawet o połowę.  Radą jest: 12-godzinne moczenie nasion (usuwa do 40 proc. kwasu), a także łączenie produktów zbożowych z warzywami, zawierającymi kwas askorbinowy (np. papryką...

  • W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło interesować się tym, w jaki sposób możemy czerpać z naszego pożywienia to, co najlepsze. Ale czy wiedzieliście o tym, że cenne substancje odżywcze mają również swoje przeciwieństwo? Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) ograniczają lub wręcz uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Ingerują w nasz metabolizm, sprawiając, iż nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać wartościowych związków dostarczanych wraz z...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Odchudza, bo: zawiera aż 15 g błonnika (w 10 dag nasion), który pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Zastosowanie: z ugotowanego grochu można robić...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Skarby ukryte w strączkach

    Poprawiają kondycję, pamięć i koncentrację, świetnie zastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Dawniej warzywa strączkowe były spożywane zdecydowanie częściej. Dziś, mimo że są dostępne cały rok, sięgamy po nie za rzadko. Dlaczego?

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Kiełkujące witaminy

    ...doskonale przyswajane przez organizm. Kiełkować można nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, fasoli, brokuła, słonecznika, grochu i kukurydzy, a nawet czerwonej kapusty czy buraków ćwikłowych. Te(...) uprawa Rzodkiewka Moczenie: ok. 2 godz., kiełkowanie: 4-5 dni. Bogate w witaminy A, C, B, E i H, kwasy omega-3 i błonnik. Ostry smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Słonecznik Moczenie: 8 godz...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....