• Informacje na temat:

    moczenie białej fasoli

Artykuły na temat: moczenie białej fasoli
  • Siedem powodów, dla których warto jeść fasolę

    .... 2 razy dziennie przez 5 dni. Po tygodniu powtórz. Maseczka regenerująca: 1/2 szkl. białej fasoli mocz przez 1-2 godziny w wodzie. Gotuj 1 godzinę. Odcedź. Rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj 1 łyżkę(...) fasoli białej). Jednak jedzenie białka przyspiesza metabolizm, bo organizm musi wykonać więcej pracy, aby uzyskać z niego energię. Zdrowe gotowanie Fasola zawiera składnik, który blokuje trypsynę, jeden...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Salatka z mlodej fasoli

    ...przywiozl z Argentyny do Bretani wlasnie, bardzo ciekawy  swiata marynarz. Zolte, nieco poplamione na brunatno badz fioletowo straki sa znakiem rozpoznawczym tej fasoli, zwanej po francusku wdziecznie "Coco". No prawie jak Chanel... dla tych co sie moda interesuja! Salatke te podaje sie lekko ciepla. 4 porcje 500 g wyluskanej fasoli przekrojona na pol cebula 2 zabki czosnku 2 lyzeczki...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Smaczna i zdrowa fasola

    ...połówką orzecha. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 450 kalorii Kotlety z fasoli Składniki na 6 porcji : 40 dag białej fasoli, 6 plastrów wędzonego boczku, cebula, 4 liście(...) 6 porcji : 3/4 szklanki białej fasoli, 1 burak, 2 ziemniaki, 1 duży kiszony ogórek, 2 pomidory, 10 dag białej kapusty, 1 niewielka rzepa, 1 marchewka, 1 cebula, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka natki...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Trzy triki na sfilcowany sweter

    ..., delikatnie powygniataj. Pranie w wywarze z fasoli:  namocz przez noc około 0,5 kg białej fasoli. Potem ją ugotuj do miękkości i w wystudzonym wywarze pomocz sweter przez kilka godzin. Kilka razy(...)Moczenie w słonej wodzie:  wlej do miski 1 litr gorącej wody i wsyp 100 g soli. Mieszając, rozpuść. Poczekaj, aż będzie letnia i wlej około 5 litrów ciepłej wody. Włóż dzianinę i mocz ją przez pół...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Sweter będzie jak nowy

    Gdy sweter trochę się zbiegł mocz go przez kilka godzin w wywarze z gotowanej fasoli. Pół kilograma białej fasoli namocz na noc, na drugi dzień zagotuj ją (w tej samej wodzie). Fasolę odcedź, wodę odstaw do ostudzenia  i namocz w niej sweter. Wypłucz do 2-3 razy w letniej wodzie, rozciągnij, odpowiednio uformuj i rozłóż na grubym ręczniku do wyschnięcia. Drugi sposób to moczenie swetra przez...

  • Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.   Znamy już komplet finalistówDo grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolo-res.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i...