• Informacje na temat:

    młody szpinak z jajkiem

Przepisy na temat: młody szpinak z jajkiem
  • Sznycle po holsztyńsku z młodymi ziemniaczkami i szpinakiem

    Składniki: 1,5 kg młodego szpinaku 2 cebule 1 kg młodych ziemniaków sól 3 łyżki oleju pieprz 4 kotlety schabowe 200 g śmietany (18 %) łyżka bazy do sosów gałka muszkatołowa szczypta cukru 15 g sklarowanego masła 4 jajka Przygotowanie: Szpinak dobrze wymyć, osączyć z wody. Cebule pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oskrobać, ugotować w osolonej wodzie. Cebulę...

  • Danie na czasie, smaczne i szybkie idealne na letni obiadek

  • Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

    ...przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty...

  • Wiem, że nie wszyscy lubią szpinak. Ta awersja dotyczy chyba najbardziej małych dzieci. Ja nie przypominam sobie, abym w dzieciństwie pluła szpinakiem, raczej zawsze go lubiłam choć może bez przesady. Wraz z wiekiem jednak najwidoczniej gusta się zmieniają, bo od jakiegoś czasu szpinak wręcz uwielbiam. Często używam go mrożonego, ale jeżeli tylko uda mi się dostać świeże listki – zawsze łapię kilka torebek. I tak dzisiaj pokażę Wam potrawę ze świeżego szpinaku – tradycyjną, łatwą i szybką w...

  • smaczny dodatek do obiadu.

  • Szybka, prosta w przygotowaniu i przepyszna sałatka! Przepis pochodzi z bloga http://patesucree.wordpress.com/

  • Krótko podsmażany groszek w strąkach jest przepyszny!

  • szpinak, kurczak

  • ...duża porcja witamin,błonnika,żelaza...

  • Zainspirowana dzisiejszym przepisem na zupę z bobem, koniecznie chciałam spróbować młodego bobu, który już pojawił się na straganach. Postanowiłam na początek sezonu przygotować go w sposób prosty i klasyczny, który lubię najbardziej :)

Artykuły na temat: młody szpinak z jajkiem
  • Szpinak, jakiego nie jadłaś

    Jeśli uważasz, że dania ze szpinakiem są mdłe, to znaczy, że nie próbowałaś dobrze przyrządzonego!

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Młode ziemniaczki

    Najlepsze są same, z odrobiną masła i koperku, albo pieczone z oliwą i ziołami. Dobrze komponują się też ze szpinakiem, jajkiem sadzonym i kefirem. A ty jak najbardziej lubisz jeść młode ziemniaki?

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Nocne wyprawy do lodówki. Jak z tym walczyć?

    ...warzyw należą zielone ogórki, szpinak, jarmuż i imbir. Także awokado, mimo że jest bardzo kaloryczne. Warto do koktajlu dodać także warzywa zawierające bardzo dużo błonnika. Należą do nich marchew(...) za to sproszkowany młody jęczmień (łyżeczka na szklankę). Hamuje głód i jest pełen antyoksydantów. Nocne łasuchy, tego lepiej unikajcie! Zrezygnuj z drzemek w ciągu dnia. Tuż po przebudzeniu może...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Piękniejsza skóra po zimie

    .... Zielone warzywa, także szpinak, jarmuż, brokuły to cenne źródło wit. K. Ta zaś uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiegając tworzeniu się pajączków. Brukselka zapewnia także odpowiednie(...) g), by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Uelastycznia ona skórę, uczestniczy w tworzeniu się kolagenu, dzięki któremu skóra zachowuje młody wygląd. To ważne zwłaszcza dla osób palących...

  • Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich przygotowania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Fot. 123RF/Picsel Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Jednak przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu...