• Informacje na temat:

    mloda kapusta zupa

Przepisy na temat: mloda kapusta zupa
  • Parzybroda z młodą kapustą

    ...), marchewkę, pietruszkę, seler. Dopraw solą, zacznij gotować na średnim ogniu. 2. Kapustę pokrój, przełóż do miski, lekko posól i wymieszaj. Gdy zupa się zagotuje, dodaj kapustę. Gotuj jeszcze ok. 20 minut...

  • Doskonaly dodatek do obiadu dla wielbicieli kapusty i nie tylko !

  • Jednogarnkowe dania z botwinką i młodą kapustą

    ...kapusta się nie rozgotowała). Wyjmij żeberka, obierz mięso z kości i pokrój na kawałeczki. Dorzuć do garnka. Potrawkę podawaj posypaną koperkiem.  Sznycle z jarzynami Sposób przygotowania...

  • Zupa z młodej kapusty ugotowana na karczku wieprzowym.

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Bardzo smaczna zupa wiosenna z młodych warzyw, kapusty, marchwi, pietruszki, natki pietruszki, kopru, ugotowana na filecie drobiowym i konserwie ze słoika.

  • Zupa pho

    Wymieszaj mięso z bułką tartą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, skórką limonki i sosem sojowym.

  • Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:)

  • Pyszna, zabielana zupa.

  • Pyszne i szybkie sezonowe danie bogate w witaminki

Artykuły na temat: mloda kapusta zupa
  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...i obrzękom kończyn. Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści(...) z sokiem z 1 marchwi oraz 1/2 cytryny. Kapusta dla urody Związki siarkowe oczyszczają i wygładzają skórę, likwidują podrażnienia, działają antybakteryjnie. Witamina C nawilża cerę i blokuje działanie...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Młode warzywa

    ...solą oraz pieprzem, wymieszaj i odstaw na 10 min. Danie możesz serwować zarówno samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania. Sos podawaj osobno. Zupa krem z marchewki Składniki na 4 porcje...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...

  • Młoda kapusta

    Kapusta jest bogata w fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód, a także witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Zawiera również sporo siarki - pierwiastka odpowiedzialnego za piękne włosy i zdrowe paznokcie. To typowo polskie warzywo powinno bardzo często pojawiać się w naszym jadłospisie. Młoda kapusta, w przeciwieństwie do jej jesiennej starszej siostry, najlepsza jest surowa, lub krótko...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Bukiety młodych warzyw

    ...zacznie wrzeć, posól ją. Następnie wrzuć pokrojone warzywa i gotuj do miękkości ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, cukrem oraz octem lub sokiem z cytryny. Zupa nie może być mdła, kwaśny smak musi być wyczuwalny. Jeśli zupa nie ma zdecydowanego buraczanego koloru, możesz dolać 1-2 łyżki koncentratu buraczanego. Do zupy dodaj drobno posiekany koperek, natkę i szczypior. Na...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Daria Ładocha entuzjastką polskiej kuchni

    Blogerka i dziennikarka kulinarna Daria Ładocha często sięga po specjały kuchni polskiej. Zupa pomidorowa, chłodnik, młoda kapusta czy dania z truskawkami - takimi specjałami rozpieszcza obecnie swoją rodzinę.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

Wideo na temat: mloda kapusta zupa
  • Pierwsze oznaki wiosny w kuchni Polana

    W sklepach można już kupić młode ziemniaki i kapustę. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował potrawy, wykorzystując pierwsze wiosenne warzywa. Na stole w programie pojawiła się zupa krem z młodej kapusty z szynką i kremem pomidorowym, zapiekanka z młodych ziemniaków, dymki i jabłek oraz tort serowy z mango i truskawkami. (DDTVN/x-news)

  • Kulinarne propozycje na dania z kaszą według Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dodatkiem różnego rodzaju kasz: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną i oscypkiem oraz baklawę kokosową z kaszą manną. (DDTVN/x-news)