• Informacje na temat:

    młoda kapusta z pieczarkami

Przepisy na temat: młoda kapusta z pieczarkami
  • Sprawdzone sposoby

    ...1. Gdy gotujesz kapustę, przez pierwsze dziesięć minut nie zakrywaj garnka pokrywką. Kapusta zawiera siarkę, która wydziela przy gotowaniu charakterystyczny zapach. Po 10 minutach siarka się ulotni. Wtedy możesz garnek przykryć. 2. Potrawy z kapusty warto zakwasić odrobiną soku z cytryny, octu lub dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Dzięki temu będą miały wyrazisty smak. 3. Do gołąbków...

  • Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)

  • Smakowite dania z ryżem

    .... 3. Podawaj z przygotowanym wcześniej dipem. Posyp szczypiorkiem. Tarta z pieczarkami Składniki: 25 dag ryżu na risotto 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 150 ml białego wina 600 ml...

  • Młodą kapustą zajadam się od najmłodszych lat, zarówno tą w wersji wegetariańskiej, jak i tą z dodatkiem mięsa. Kapusta wiosną jest najsmaczniejsza, dlatego warto korzystać z tego, co daje nam natura. Moja dzisiejsza propozycja to młoda kapusta z dodatkiem brązowych pieczarek i lekkiej kiełbasy z piersi kurczaka. Smacznie polecam ją jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu :)

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ..., mieszając (kapusta powinna stać się szklista). Wyjmij z patelni. Wymieszaj z resztą przygotowanych warzyw oraz mięsem. - Przygotuj sos do polania sałatki: sos rybny lub ostrygowy wymieszaj...

  • Danie dla łakomczuchów frytek !

  • Ta wiosenna potrawa doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami

  • Młoda kapusta jako danie główne.

  • Smaczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu lub jako pierwsze danie

  • To co najlepsza w młodych warzywach

Artykuły na temat: młoda kapusta z pieczarkami
  • Księga smaków: Pieczarka

    Odkąd francuski botanik odkrył tajemnicę jej grzybni, była rarytasem, szczególnie we Francji. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera kwas pantotenowy pobudzający reakcje obronne organizmu, niacynę, fosfor, witaminy z grupy B i żelazo. I mało kalorii.

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki

    Odkąd francuski botanik odkrył tajemnicę jej grzybni, była rarytasem, szczególnie we Francji.

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...potrafi to zrobić. Wprowadziłam jedną ważną modyfikację: kupuję zawsze drób z wolnego wybiegu. Ale dom rodzinny to nie tylko rosół Także pizza ze smażonymi pieczarkami, którą robiła mama. Na grubym(...) Dniem Dziecka zapytała, co chcielibyśmy z bratem dostać, powiedzieliśmy, że nie chcemy prezentów. Ale niech nam zrobi pizzę z pieczarkami i górą tartego edamskiego, jak przed laty! Mozzarella w tym...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Rewolucja na talerzu

    ...z beszamelem, poncz à la Romain, vol-au-vent z kapłonów z pieczarkami (pasztecik z lekkiego ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem), kaczki dzikie, przepiórki, bażanty, kuropatwy z kompotami z moreli...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....