• Informacje na temat:

    mloda cukinia

Przepisy na temat: mloda cukinia
  • Zupa z młodej cukinii

    ..., wrzuć do garnka, dodaj czosnek, zalej bulionem i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie. Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika. Upieczone chipsy przełóż na...

  • Kolejne danie dla wielbicieli cukini, serdecznie polecam bo byl to moj smaczny eksperyment !

  • Placki z cukinii - najlepsze w sezonie

    Młode cukinie to smaczny dodatek letnich potraw. Cukinia świetnie smakuje w sałatkach, warzywnych daniach, zapiekankach. Ale można też przyrządzić z niej rewelacyjne placki.

  • Doskonaly dodatek do obiadu dla wielbicieli kapusty i nie tylko !

  • Bakłażan i cukinia

    Są trendy! Karierę robi zwłaszcza bakłażan dzięki modzie na potrawy bliskowschodnie. My też proponujemy egzotyczne dania z bakłażana, ale nie zapominajmy o cukinii, która sprawdzi się jako składnik pysznego quiche’u!

  • Pyszne i szybkie sezonowe danie bogate w witaminki

  • Roladki z cukinii i młodego groszku

    Składniki: 1 młoda cukinia 4 łyżki zielonego groszku  4 łyżki chudego twarogu 1 cytryna 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Groszek wrzuć na kilka minut do wrzątku, następnie przelej zimną wodą, aby nie stracił koloru. Zmiksuj go na purée, dodaj twaróg, kilka kropli soku z cytryny, posiekaną bazylię. Całość wymieszaj, dopraw solą...

  • Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku:))) dla wielbicieli cukinii:)

  • Kotleciki z kaszy, cukinii i zielonego groszku

    Składniki: 2/3 szklanki kaszy mazurskiej cukinia średniej wielkości 2 jajka 2 młode cebulki szklanka zielonego groszku z puszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania jogurt typu greckiego pomidorki koktajlowe i kiełki do podania Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę mazurską w dwóch szklankach wody. Powinna być trochę kleista (z ugotowanej na sypko...

  • Prosty i sprawdzony przepis. Tą zalewę używam też do ogórków.

Artykuły na temat: mloda cukinia
  • Młode warzywa

    ...na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, posól. Odstaw na ok. 15 min, by cukinia puściła sok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru płynu. Do miski włóż warzywa, dodaj ziemniaczane puree, jajko...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków

    Oto przepis na jeden ze zdrowszych obiadów.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Cukinia i jej kuzyni

    ...do marynowania i na zupy. Jej nasiona to bomba witamin. Purée z gotowanej dyni zastąpi ziemniaki. Cukinia Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, witamin B1, B2, PP i C oraz karotenu. Oczyszcza organizm i wspomaga trawienie. Idealnie nadaje się do pogryzania na surowo między posiłkami. Młode warzywa można dodawać do surówek, dusić. Nadają się na konfitury i marynaty. Rozgotowana cukinia zagęszcza...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Cielęcina w młodych marchewkach i menu na ten tydzień… pracowity tydzień.

    Choć ze strajkiem w tel ale o tym jutro… To danie obiadowe zrobiłam w ubiegły week-end i nawet zabrał jeszcze ostatnią porcję dziś do pracy bo od jakiegoś...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Młode ziemniaczki

    Składniki: 20 dag boczku, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag małych ziemniaków, jajko, szczypiorek, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej, cukinia, kilka koktajlowych pomidorków, jogurt. Przygotowanie...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...