• Informacje na temat:

    mlecz w oleju

Przepisy na temat: mlecz w oleju
  • Wiosna - sezon na zupy

    ...1. Jeśli chcesz, by zupa miała ostrzejszy smak, zamiast masła i oleju użyj oleju sezamowego, oliwy czosnkowej lub ziołowej. A jeśli robisz zupę na wywarze mięsnym, dodaj kawałek wołowiny, np. szponder lub antrykot. 2. Gdy wiosna będzie już w pełni, możesz gotować zupy z dodatkiem pierwszych zielonych roślin, np. szczawiu, mleczu lub lebiodki. Trzeba je dodać pod koniec gotowania. 3. W gorące...

  • pieczone w ziołach mlecze ze świeżych śledzi

  • Sałatka z mniszka doda ci energii

    ...musimy się martwić - mniszek lekarski, zwany popularnie mleczem, jest rośliną dość powszechną i znajdziemy ją nie tylko na łąkach, ale także w ogródkach działkowych czy na przydomowych trawnikach(...), przyprawiamy je odrobiną czosnku, soli i pieprzu, dodajemy także odrobinę oleju i soku z cytryny. Sałatka z mniszka zawiera witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę A, substancje krwiotwórcze, składniki...

  • Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

  • Racuchy dla otuchy

    ...smażenia,  śledzie, mlecz, ikra ze śledzia - według uznania,  kwaśna śmietana,  1/2 cytryny (do skropienia ryby) Drożdże rozprowadź małą ilością mleka z cukrem i odstaw na dziesięć minut. Zaczyn(...). Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno mieć dość gęstą konsystencję. Po wyrośnięciu dodaj posiekane wcześniej orzechy i śliwki. Smaż racuchy na rozgrzanym oleju, z każdej strony. Usmażone odłóż na talerz...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Smaczne i tanie danie na Wigilię i nie tylko

  • filety śledziowe 1 kg., cebula , przyprawy,olej ,cytryna.

  • Smaczny pomysł na "Śledź w oleju"

  • pyszny śledzik na każda okazję

Artykuły na temat: mlecz w oleju
  • Pyszny śledzik

    Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Oczyszczające zielone koktajle, które odchudzają

    ...do smaku zielonych drinków, mieszaj je w proporcjach: 40% warzyw – 60% owoców. Z czasem spróbuj je wyrównać lub sprawić, by owoców było mniej. ● Dodawaj do koktajli łyżeczkę oliwy lub oleju z pestek(...) pokrzywy. Mniszek i winogrona Mlecz i pietruszka działają moczopędnie, jagody regulują pracę jelit. Składniki: pół szklanki liści mleczu, pół szklanki natki pietruszki, 1/4 szklanki czerwonych...

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo, za które nic nie zapłacimy, gdyż znajduje się w apteczce Matki Natury. Fot. 123RF Wiele osób uznaje mlecze za chwasty. W końcu rosną niemal na każdym trawniku i rozsiewają się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać je ze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ...

  • Pięć sprawdzonych sposobów, by wzmocnić wątrobę

    ...sylimarynę, która pobudza regenerację jej komórek, hepatocytów i chroni  je przed toksycznymi związkami, działa również żółciopędnie. Pij łyżkę oleju z ostropestu albo zjadaj łyżeczkę jego mielonych ziaren. Kuracja hamuje proces stłuszczenia wątroby i łagodzi skutki zatrucia alkoholowego.  Popularny, często mylony z mleczem Łyżeczkę suszu ziela mniszka lekarskiego zalej szklanką wrzątku...

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo wprost z apteczki Matki Natury. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uznaje mniszka lekarskiego za chwast. W końcu rośnie niemal na każdym trawniku i rozsiewa się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać goze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. O...

  • Andrzej Zieliński: Gram, ale nie tańczę

    .... Rwałem mlecz, tłukłem cegłę, żeby sobie dzióbki mogły ścierać i drzeć się jeszcze głośniej. Był pan grzecznym dzieckiem? - W podstawówce raczej tak, choć chyba nieco nadpobudliwym. Potem trochę się(...) olśnienie przyszło, gdy byłem już dorosły. Kolega chciał coś ugotować, a miał tylko chleb i pora. Dodał jakiegoś oleju, przyprawy, wrzucił na patelnię i zrobił z tego "niczego" pyszne danko. Pamiętam, że...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Jak oczyścić kobiecy organizm

    Mniszek (mlecz): Wykazuje działanie żółciopędne i lekko przeczyszczające. Przepis na sok: 20 dag świeżych korzeni opłucz pod bieżącą, letnią wodą, pokrój na miazgę i wyciśnij sok. Pij 3 razy(...) pomidorów. Aby został dobrze wchłonięty, do dania dodaj oleju. Natka: To skarbnica witaminy C, która działa odtruwająco, gdyż unieszkodliwia wiele toksycznych produktów przemiany materii, a także...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...