• Informacje na temat:

    miodowa nalewka

Przepisy na temat: miodowa nalewka
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Nalewka miodowo-cytrynowa

  • Nalewki lecznicze

    .... Wówczas odcedzić i odcisnąć. Przelać do ciemnej butelki i odstawić, aż nalewka dojrzeje, czyli na minimum miesiąc, ale im dłużej postoi - tym będzie smaczniejsza. Zażywać profilaktycznie po małym(...) 2-3 razy dziennie po 3 łyżki na wzmocnienie organizmu, np. w czasie przedwiośnia lub po chorobie. Nalewka chmielowa Składniki: - 50 g szyszek chmielu, - szklanka spirytusu, - 3 jabłka...

  • Miodowa golonka podlewana ciemnym piwem typu Porter - to co faceci lubią :-)

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    .... Piecz w 170°C 10-15 min do zrumienienia. 10. Nalewka 500 g miodu i pół szkl. wody zagotuj i odstaw. Do gorącego miodu wlej po pół litra wódki i spirytusu. Wymieszaj. Ostudź, przelej do butelek...

  • Sprawdzony przepis na "Miodowa papryka"

  • Smaki Litwy

    ...wytwórniach i mogą mieć różną zawartość alkoholu poczynając już od 12%. Do najbardziej znanych litewskich trunków należy ziołowa, aromatyczna nalewka na 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół leczniczych) powoduje uznanie jej właściwości...

  • Sprawdzony przepis na "Szynka miodowa"

  • Smaki Litwy

    ...pitne produkowane są w wielu litewskich wytwórniach i mogą mieć różną zawartość alkoholu poczynając już od 12%. Do najbardziej znanych litewskich trunków należy ziołowa, aromatyczna nalewka na 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół...

  • Przepis wart wypróbowania: "Karkówka miodowa"

Artykuły na temat: miodowa nalewka
  • Bukiety na talerzu. Jak jeść kwiaty?

    Czy można jeść kwiaty? Tak, można i to bardzo wiele różnych gatunków.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • W dobrej formie mimo braku słońca!

    ...stanu. O adres lekarza zapytaj w swojej przychodni. Dodadzą wigoru, gdy czujesz się przemęczona Nalewka chrzanowa Mało kto podejrzewa, że to popularne warzywo potrafi tak skutecznie wzmocnić(...) lub limonkowego umieść w kominku zapachowym lub dodaj do miski z ciepłą wodą. Wdychaj woń cytrusów tak często, jak masz na to ochotę. Poprawią humor i zwalczą przygnębienie Nalewka z dziurawca...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Domowe leki z... iglaków

    Sosnowe Nalewka z zielonych szyszek W medycynie ludowej poleca się ją m.in. przy bólach serca i nadciśnieniu. Przepis: 15-20 młodych, miękkich sosnowych szyszek oczyszczamy pod bieżącą wodą i kroimy w grube plasterki. Odmierzamy szklankę cukru. Układamy w słoju warstwami szyszkowe plastry i cukier. Naczynie stawiamy na słonecznym parapecie, codziennie wstrząsamy. Po dwóch tygodniach...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Naturalne kuracje dla dłoni

    ...na jej nawilżenie. Miodowa maseczka . Wymieszaj po łyżeczce płynnego miodu i ciepłej oliwy z oliwek. Posmaruj miksturą dłonie. Odczekaj ok. 15 min, po czym dokładnie spłucz ręce letnią wodą...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Bez żadnej infekcji aż do wiosny

    ...naturalnego (np. gryczanego, rzepakowego lub spadziowego). Dodaj 3-4 łyżki stołowe przegotowanej, chłodnej wody. Całość dobrze wymieszaj. Pij raz dziennie (zwłaszcza przy stresującym trybie życia). NALEWKA...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...