• Informacje na temat:

    miodowa ciasto

Przepisy na temat: miodowa ciasto
  • Tiramisu miodowe z brzoskwiniami

    Sposób przygotowania 1. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki. Skrop likierem, wstaw na godzinę do lodówki. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko ubij z cukrem. Pianę z białka połącz z żółtkiem. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszaj. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij małe porcje na blachę wyłożoną pergaminem...

  • Sezon czereśniowy, moja propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną.

  • Kokosowa krajanka z miodową nutą

    Łatwe do wykonania ciasto o kokosowym smaku...

  • Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe"

  • Holenderskie ciasto miodowe

    ...do pieczenia i czekoladę wymieszać i dodać. Dodać migdały i orzechy. Podłuzną formę (24 cm długości) nasmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez...

  • smaczne

  • Ciastka miodowe z otrębami

    Składniki: 35 dag mąki pełnoziarnistej 3 jajka 15 dag otrąb owsianych 10 dag miodu 3 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: 1. Mąkę pełnoziarnistą wyrób z jajkami, otrębami owsianymi, płynnym miodem i żurawiną na dość twarde ciasto. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj je na grubość ok. pół cm. 2. Szklaneczką wykrój kółka, ułóż na lekko natłuszczonej blasze. Wstaw do piekarnika...

  • Przepis ten dostałam od koleżanki na studiach. Ciasto robię zazwyczaj na Święta Wielkanocne, bo jest dosyć proste i bardzo smaczne :)

  • Rogaliki półfrancuskie

    ...: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy.  2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem.Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz.Zwijam, formuję rogale.Zostawiam je na godzinę,by ciasto ponownie wyrosło.Smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję orzechami.Piekę 25 minut w 180 st.

  • To ciasto to po prostu HIT! Nie okłamię Was mówiąc, że jest to moje ulubione ciasto! Jest dość słodkie, ale krem śmietankowy, który nie zawiera cukru, idealnie balansuje smaki.

Artykuły na temat: miodowa ciasto
  • Mazurek miodowo-orzechowy

    Pyszne ciasto.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Placek miodowo-cytrynowy

    Ciasto cytrynowe dobre na podwieczorek.

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Miodowy sernik z wiśniami

    Sposób przygotowania: Wiśnie odcedzamy z syropu. Przesiewamy 200 g mąki, dodajemy posiekane 100 g masła, szczyptę soli, 100 g cukru, cukier waniliowy, jajo, siekamy nożem i zagniatamy ciasto, by(...) na gładką masę. Do przesianych 200 g mąki dodajemy posiekane 100 g masła, 100 g cukru pudru i przygotowujemy kruszonkę.  Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Tort miodowy z orzechami

    ...masło, sodę, mleko i rum. Wymieszaj dobrze miotełką i odstaw.  Przesiej mąkę do misy, dodaj jajka, mieszankę miodu i ugnieć gładkie ciasto. Podziel je na 5-6 części. Każdą część rozwałkuj na okrągły...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Miodowy przekładaniec

    Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodaj kawałki zimnego tłuszczu, po-siekaj aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajka oraz miód, szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 5 równych kawałków, każdy owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Foremkę wyłóż papie-rem do pieczenia, spód wylep pierwszym kawałkiem ciasta. Piecz 13-15 minut w temperaturze...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...