• Informacje na temat:

    mini szarlotki w foremkach

Przepisy na temat: mini szarlotki w foremkach
  • Babeczki z jabłkami

    Szarlotka w wersji mini.

  • Bardzo proste w przygotowaniu. Mini szarlotki na cieście francuskim oblane pysznym lukrem.

  • Chrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście.

  • Kruche ciasto skrywające pyszne nadzienie jabłkowe, a całość przykryta jest słodziutką i chrupiącą bezą.A w środku niespodzianka ;)

  • Efektownie wyglądaja, a do ich jedzenia nie sa potrzebne talerzyki czy sztućce... typowe finger food :)

  • Smakuje jak sernik, wygląda jak babeczka, szybko się piecze, jako foremki wykorzystałam wafle do lodów.

  • Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....

  • upiekłam takie mini babeczki serowe do koszyczka. Babeczki są błyskawiczne, dłużej chyba schodzi samo smarowanie i wysypanie manną foremek :) Z podanych składników wychodzi 14 malutkich babeczek, pieczonych w foremkach o średnicy 4cm.

  • W środku masa makowa (pozostałości po makowcu) z wierzchu krem budyniowy i posypane cukrem różanym.... z podanych składników wyszło 48 mini babeczek (4cm) i 2 tarteletki.

  • Tan deser jest wyjątkowo smaczny i błyskawicznie się go robi.

Artykuły na temat: mini szarlotki w foremkach
  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julcia Tarach zaprezentowała przepis na rodzinną szarlotkę. Ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 220 g masła Nadzienie 1½ kg jabłek (najlepiej szara reneta) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru ½ łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania ciasta Herbata do szarlotki 3 torebki czarnej herbaty 180 ml soku jabłkowego cynamon do smaku cukier w kostkach do smaku 6 gałek lodów...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała przepis na szarlotkę z tymiankiem. Ciasto 500 g mąki 6 łyżek cukru 250 g chłodnego masła 3 jajka 2½ łyżeczki proszku do pieczenia mąka do podsypania ciasta 2-3 łyżki kaszy manny 1 żółtko Krem angielski 250 ml mleka 3,2% 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 6 żółtek 1/3 szklanki cukru drobnego do wypieków 1 laska wanilii Nadzienie 2 kg kwaśnych jabłek 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki pektyny sok z jednej cytryny skórka z 2...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na domową szarlotkę. Jabłka 1,8 kg szarej renety 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka 3 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 82% 3 żółtka Sos angielski 250 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 1-2 laski wanilii 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru Jabłka Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku....

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na słoneczną szarlotkę. Ciasto kruche 250 g mąki typu 500 125 g masła 2 jaja 65 g cukru pudru szczypta soli Lody z trawą żubrową ½ l mleka 5 liści ususzonej trawy żubrowej 4 żółtka 350 g cukru 250 ml śmietanki 30% Nadzienie 2 kg jabłek papierówek 1 cytryna ½ kg moreli 50 g masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Mąkę i masło zmiksować. Dodać jajka, cukier puder i sól. Zmieszać,...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Kuba zaprezentowała przepis na królewską szarlotkę. Biszkopt 5 jaj szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody sok z połowy cytryny Jabłka 1 duży słoik prażonych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej Masa 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka zsiadłego, zimnego mleka Polewa ½ kostki masła ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 3-5 łyżek mleka...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julka Łycyn zaprezentowała przepis na szarlotkę swojej mamy. Ciasto kruche 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) 450 g mąki pszennej 125 g masła 100 g smalcu 110 g jasnego cukru brązowego 3 łyżki cukru muscovado Jabłka 4 jabłka 500 g dżemu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu łyżka cukru muscovado cynamon do posypania jabłek cukier muscovado do posypania jabłek Bezowa pianka 4 białka 180 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej...

  • Tym wypiekiem Daniel podbił serca jurorów. Gwarantujemy, że wam także przypadnie do gustu. Fot. materiały partnera Ciasto kruche: 400 g mąki krupczatki 100 g cukru 200 g zimnego masła 6 łyżek zimnej wody 2 żółtka Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek Golden Delicious 150 g cukru brązowego ¼ łyżeczki kardamonu mielonego sok z ½ cytryny 200 ml wódki żytniej z trawą żubrową   Kruszonka: 80 g masła 110 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: 200...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • 15-17 sierpnia 2008, Mały RynekOdkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej w polskiej, tradycyjnej kuchni? Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym...

  • W siódmym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami. Fot. materiały partnera W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z wyjątkowo trudnym tematem. Kruche ciasto nie raz sprawiało ogromne problemy zawodnikom w poprzednich odcinkach, dlatego też nikogo nie powinny dziwić emocje, jakie zagościły w studiu. Pierwsze zadanie polegało na...