• Informacje na temat:

    mini gołąbki bez zawijania

Przepisy na temat: mini gołąbki bez zawijania
  • Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.

  • Fajne gołąbki dla leniwych

  • Ponieważ moja siostra wiecznie narzekała, że nie lubi kapusty i obierała gołąbki, postanowiłam przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu ;)

  • Jak sama nazwa mówi,są to gołąbki bez zawijania,są naprawdę pyszne ,z dodatkiem zblanszowanej kapusty w sosie pomidorowym.

  • Bez owijania w bawełnę - takie gołąbki są pyszne ;)

  • robi się je szybciej niż gołąbki zawijane w kapustę a również smakują dobrze:)

  • szybsze w realizacji niż tradycyjne gołąbki a smakiem zbliżone

  • Gołąbki, niczym duże kotlety mielone. Gołąbki nie wymagają tyle czasu przygotowania co tradycyjne, ale smakują podobnie.

  • Szybsze niż tradycyjne ale również są pyszne :)

  • Przepyszne gołąbki robi się w oka mgnieniu. Z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Zamiast ryżu użyłem kaszy pszennej. Można użyć kaszę bulgur.

Artykuły na temat: mini gołąbki bez zawijania
  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...

  • Chcąc jeść zdrowo, w pierwszej kolejności ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu. Niestety, przygotowanie oryginalnego i niskotłuszczowego obiadu nie jest prostą sprawą. Na szczęście dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Fot. 123RF/Picsel Wszyscy kucharze doskonale wiedzą, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, co sprawia, że przygotowanie smacznych potraw, zawierających zredukowaną ilość tłuszczu stanowi poważne wyzwanie. Postanowiliśmy się jednak z nim zmierzyć, przygotowując dla was kilka...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Święta za pasem, a ty nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie ciast? Mamy dla ciebie kilka ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcesz przygotować smaczne ciasta na święta, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. Niezwykle efektowne ciasta możesz przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy, którym w przedświątecznej krzątaninie trudno...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...