• Informacje na temat:

    migdaly prażonew miodzie

Przepisy na temat: migdaly prażonew miodzie
  • Szybka,zdrowa przekąska do pochrupania:)

  • Sprawdzony przepis na "Słodki keks na miodzie"

  • Wypróbowany przepis na "Słodki chlebek na miodzie"

  • Papryka na miodzie jest bardzo delikatna i mięciutka, zwłaszcza skórka papryki:)

  • Domowe ogórki w miodzie w chłodnym miejscu przechowają się do 6 miesięcy.

  • Domowa cytrynówka na miodzie, mocno schłodzona smakuje najlepiej. Mam wrażenie, że ta na miodzie jest nieco delikatniejsza w smaku i po prostu smaczniejsza. Przepis naprawdę godny polecenia. Tym postem, życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, szampańskiej zabawy !

  • Żeberka w miodzie to klasyka, choć powiem Wam, że zawsze miałam jakieś opory przed ich robieniem. Wydawało mi się, że nie wyjdą, nie będą dosyć miękkie i delikatne. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny :)

  • Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie.

  • paprykę po lewej stronie używam np. do kanapek a tą po prawej pokrojoną w paseczki używam do mojej ulubionej sałatki z fasolką szparagową.

  • Mięsko jest bardzo kruche i smaczne. Idealnie nadaję się do obiadu z ziemniakami i surówka:)

Artykuły na temat: migdaly prażonew miodzie
  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Akacjowy, wielokwiatowy, gryczany a nawet wrzosowy. Swoją nazwę nosi od rośliny z której pszczoły pozyskują nektar. W ciekłej postaci nosi nazwę patoki, a skrystalizowanej – krupca. Miód – płynne złoto. Fot. 123RF O tym, że rzepakowy jest nie tylko olej, ale też miód wie niewielu. W końcu w jego różnych rodzajach i produkcji specjalizują się głównie pszczelarze. Do nas trafia gotowy produkt. W związku z tym nie do końca wiemy jak wyglądał proces jego powstawania lub jakie kryje w sobie...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski. Ciasto miodowe 300 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 6 łyżek miodu 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu   Biszkopt 6 jajek 1 szczypta soli 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej   Krem budyniowy 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka 1 kostka masła (200 g)   Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu...

  • Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood! Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać: Panu Michałowi "W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu...

  • Mówi się, że im gorszy smak lekarstwa, tym lepsza jego skuteczność. Od reguły zdarzają się jednak wyjątki. Miód to słodkie i pozbawione chemii remedium na wszelkie dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Naukowcy dowiedli, że miód to naturalny, a przy tym skuteczny sprzymierzeniec w walce o zdrowe płuca, który ogranicza chęć sięgnięcia po papierosa. Naturalny miód ogranicza stres oksydacyjny, zapobiega rozprzestrzenianiu się wolnych rodników oraz zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie....

  • Niemal każdy wielbiciel dobrej kuchni uwielbia programy kulinarne. I niemal każdy wielbiciel uważa, że danie z ekranu przygotowałby lepiej... Fot. 123RF/Picsel Nie jesteśmy wyjątkiem. Chętnie śledzimy gotowanie w wykonaniu gwiazd i równie chętnie sprawdzamy przepisy we własnych kuchniach. Specjalnie dla was wybraliśmy 10 przepisów inspirowanych pomysłami kulinarnych celebrytów. Potraficie gotować lepiej niż Magda Gessler, Pascal Brodnicki, czy Maciej Kuroń?   Przegląd kulinarnych inspiracji...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...

  • Nie od dziś gotowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Lubimy próbować nowe przepisy, a im bardziej są one wyszukane, tym lepiej. Wystarczy trochę chęci i inwencji twórczej, aby stworzyć danie, które na długo pozostanie w pamięci naszych gości – sprawdź nasze propozycje, które przedstawimy wraz z Szefem Kuchni Borwaru Lubicz – Rafałem Kosińskim . Piwo jako półprodukt do przygotowania dań to nie nowość. Historia jego wykorzystania w kuchni sięga czasów średniowiecznych. Wytwarzane było...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...