• Informacje na temat:

    mięta z morelami

Przepisy na temat: mięta z morelami
  • Eskalopki z morelami

    Drób i owoce to dobre połączenie.

  • smakuje jak tymbark

  • Chrupiące knedle z morelami

    Obiad na słodko? Czemu nie!

  • Zapraszam Was na pyszną tartę z morelami.

  • Austriacki przysmak: Knedle z morelami

    Knedle z morelami to nie tylko symbol Wachau, ale również przykład otwartości Austriaków wobec innych kultur.

  • Sprawdzony przepis na "Potrawka z indyka z morelami"

  • Morele w boczku (Abricots enrobés de lard fumé)

    Składnikina 12 sztuk: - 12 moreli (po 50 g), - 24 migdały bez skórki, - 12 plastrów wędzonego boczku, - 2-3 gałązki tymianku, - 2-3 gałązki tymianku, - 2-3 łyżki oliwy z oliwek, - mięta lub tymianek do dekoracji. Przygotowanie: Morele porozcinać na pół, wyjąć pestki, do każdej moreli włożyć po 2 migdały, złożyć i owinąć plastrem boczku. Z tymianku oberwać listki. Oliwę rozgrzać na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kasza z morelami"

  • Wiśnie pod kruszonką

    Ten przepis możesz dowolnie modyfikować. Wystarczy zastąpić wiśnie truskawkami, morelami, czereśniami czy śliwkami, żeby cieszyć się smakiem ciasta z owocami przez całe lato.

  • Moja miłość do papryczek chilli jest powszechnie znana, a dziś ujawniła się nawet w deserze. Postanowiłam sprawdzić, jak będzie smakować w połączeniu z ciepłymi mini lodami, oblanymi trzema rodzajami czekolady, świeżą miętą oraz dużą ilością galaretki i owoców. Intuicja mnie nie zawiodła: wyszedł deser z potencjałem. Pięknie wygląda i fantastycznie smakuje! Dedykuję go wszystkim wielbicielom kolorowych galaretek, chilli i odważnych... smaków :-)

Artykuły na temat: mięta z morelami
  • Ciasto francuskie z morelami

    W razie nieoczekiwanych gości warto mieć w lodówce ciasto francuskie. Zawsze coś na szybko wyczarujesz.

  • Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową... I dać się zaskoczyć -...

  • To musisz wiedzieć o morelach

    ...owoce. Jeśli nie są zbyt miękkie, można je przechować 2-3 dni w lodówce. Ale najlepiej je zjeść zaraz po kupieniu albo wykorzystać do ciasta lub przetworów. Na słono Morelami wzbogacam smak mięs...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Pikantna potrawka z jagnięciny z morelami

    W kuchni perskiej bazą potrawki może być niemal każde połączenie mięsa i warzyw, a nawet owoców. Dodawanie owoców do mięsa jest typowe dla naszej tradycji i znalazło naśladowców zarówno w Indiach, jak i w Afryce Północnej. Zauważyłam, że kiedy przyrządzam to danie przy świadkach, ludzie zawsze pytają mnie, czy nie przesadzam z przyprawami. Później jednak okazuje się, że wszystkie smaki spoiły się w aromatyczną, harmonijną całość. W pysznym sosie pływają słodziutkie, pulchne morele, które...

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Austriackie knedle z morelami

    Knedle z morelami to nie tylko symbol Wachau, ale również przykład otwartości Austriaków wobec innych kultur. Ostatecznie przysmak ten łączy owoc rodem z Chin (morelę) z rośliną z Polinezji (cukier) i przepisem z Górnej Austrii (knedle).

  • Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Fot. 123RF/PICSEL Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby...

  • Merhaba. Reportaże z tomu Zabójca z miasta moreli i osobisty słownik turecko-polski, Witold Szabłows

    W "Merhabie" Witold Szabłowski rozmawia z kierowcami ciężarówek, prostytutkami, profesorami - każdym, kto może pomóc mu zrozumieć różne oblicza współczesnej Turcji.

  • W weekend częściej sięgamy po alkohol. Niestety, równie często musimy borykać się z tzw. „syndromem dnia wczorajszego”. Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym poranek po imprezie przywitamy wypoczęci i bez kaca! Fot. 123RF/Picsel Pijąc alkohol w nierozsądnych dawkach, następnego dnia możemy borykać się z kacem. Boląca głowa, nadwrażliwość na światło oraz mdłości to tylko niektóre z jego najczęstszych objawów. Ale kac wcale nie musi być nieprzyjemnym dodatkiem do każdej imprezy,...

Wideo na temat: mięta z morelami
  • Dietetyczne, słodkie muffiny - to możliwe!

    Dbając o linię, wcale nie musimy rezygnować ze słodyczy. Udowodnił to Jurek Sobieniak, który był gościem programu "Pytanie na śniadanie". Kucharz przedstawił przepis na słodkie muffiny z bakaliami i suszonymi morelami, które śmiało mogą jeść łasuchy. Bez dodatku soli i z miodem gryczanym zamiast cukru możemy mieć pewność, że nasze słodycze są zdrowe. (Źródło: TVP/ x-news)