• Informacje na temat:

    mieszanie spirytusu

Przepisy na temat: mieszanie spirytusu
  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...4 żółtka 50 g masła 2 łyżki spirytusu Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy...

  • Sposób na bakaliowego pączka

    Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Śliwkowe delicje z egzotyczną nutą.

  • Powiem tak, wypróbujcie.

  • Likier pigwowy

    Składniki na 5-6 butelek: - 4 kg dojrzałych owoców pigwy, - 3 kg cukru, - 1 laska wanilii, - 1,25 l wody, - 1,5 l winiaku, - 125 ml spirytusu Przygotowanie: 1. Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. 2. Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na...

  • Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi dodatkami.Dzisiaj proponuję dodać do ciasta niewielką ilość majonezu i musztardy. Chleb zyskuje na smaku .

  • Beza Pavlova z truskawkami

    Na bezy: - 200 ml białek, - 300 g cukru. Krem: - 400 g masła, - 300 g cukru pudru, szczypta soli, - 300 ml śmietany 36 proc., - 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni, - 100 ml likieru Cointreau, - 20 ml spirytusu, truskawki i bita śmietana do dekoracji. Przygotowanie: Białko ubijamy, dosypujemy cukier. Masę ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna...

  • na zdjęciu tego tak nie widać ale chleb wyszedł bardzo ciemny :))

Artykuły na temat: mieszanie spirytusu
  • Tym razem w filiżankach pojawił się napar z czarnej junan z owocami aronii w spirytusie. Dosmaczyłam miodem. Rozgrzało nas. Mogłyśmy we trzy jeszcze chwile...

  • Wyłoniliśmy zwycięzcę, do którego powędruje znakomity blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zdradziliście nam mnóstwo patentów na to, by zimowe przetwory miały niepowtarzalny smak. Spośród wszystkich propozycji wybraliśmy trzy. Mamy zaszczyt przedstawić laureatów konkursu:   Pierwsze miejsce: Blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów przyznaliśmy Pani Annie S. "Jak...

  • Majerankowa maść na katar

    Dlatego maść majerankowa radzi sobie z opryszczką, katarem i pomaga w stanach  zapalnych skóry. Tak ją zrobisz: 2 łyżki liści majeranku włóż do naczynia, zalej je łyżką spirytusu i pozostaw na godzinę pod przykryciem. Roztop 10 g wazeliny i dodaj do niej majeranek ze spirytusem. Mieszaj i podgrzewaj nie dłużej niż minutę. Następnie lekko ostudź i przeciśnij papkę przez gazę do pudełeczka...

  • To książka, którą powinien znać każdy miłośnik piwa, niezależnie od gustu i stopnia wtajemniczenia. Autor - najpopularniejszy ekspert od piwa w Polsce - odkryje przed tobą całą różnorodność piwnego świata. Dowiesz się, że chmiel w piwie to jedynie przyprawa, a drożdże mogą wnieść do piwa zapach bananów, goździków czy końskiego siodła . Nauczysz się czytać etykiety, degustować i oceniać jakość piwa. Uświadomisz sobie, że domowe warzenie piwa nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy i że, za...

  • Rożek makaronikowy z kremem czekoladowym

    I lodami z czarnej porzeczki.

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Osiem sposobów na udane przetwory

    ...czas ogrzewania oraz gęstnienia. Jeśli chcesz zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem).  6. Mieszanie W czasie smażenia trzeba je często...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Czarny bez - apteka biednych

    Mówi się o nim apteka biednych. Czarny bez kwitnie właśnie teraz, w czerwcu. Można go spotkać przy domach, na miedzach, a nawet w miejskich parkach. Dla właściwości przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych warto go mieć w domowej apteczce.

  • Danusia jak zwykle zaskakuje pomysłami. Tym razem przygotowała dwuwarstwowy tort czekoladowy. Biszkopty nasączone ponczem i przekładane konfiturą malinową oraz kremem kakaowo czekoladowo smakują fantastycznie. Biszkopt kakaowy5 jajek1 szklanka cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao Biszkopt o średnicy 24 cm4 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt o średnicy 18 cm3 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej1 łyżka...