• Informacje na temat:

    mieszanie spirytusu

Przepisy na temat: mieszanie spirytusu
  • Domowa nalewka krok po kroku

    Popularność nalewek wynika nie tylko z ich słodkiego, owocowego smaku, ale także zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście w dzisiejszych czasach, każdy z nas ma dostęp do niemal nieograniczonej liczby przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...4 żółtka 50 g masła 2 łyżki spirytusu Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Sposób na bakaliowego pączka

    Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.

  • Powiem tak, wypróbujcie.

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Śliwkowe delicje z egzotyczną nutą.

  • Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi dodatkami.Dzisiaj proponuję dodać do ciasta niewielką ilość majonezu i musztardy. Chleb zyskuje na smaku .

  • Likier pigwowy

    Składniki na 5-6 butelek: - 4 kg dojrzałych owoców pigwy, - 3 kg cukru, - 1 laska wanilii, - 1,25 l wody, - 1,5 l winiaku, - 125 ml spirytusu Przygotowanie: 1. Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. 2. Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na...

  • na zdjęciu tego tak nie widać ale chleb wyszedł bardzo ciemny :))

Artykuły na temat: mieszanie spirytusu
  • Tym razem w filiżankach pojawił się napar z czarnej junan z owocami aronii w spirytusie. Dosmaczyłam miodem. Rozgrzało nas. Mogłyśmy we trzy jeszcze chwile...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Majerankowa maść na katar

    Dlatego maść majerankowa radzi sobie z opryszczką, katarem i pomaga w stanach  zapalnych skóry. Tak ją zrobisz: 2 łyżki liści majeranku włóż do naczynia, zalej je łyżką spirytusu i pozostaw na godzinę pod przykryciem. Roztop 10 g wazeliny i dodaj do niej majeranek ze spirytusem. Mieszaj i podgrzewaj nie dłużej niż minutę. Następnie lekko ostudź i przeciśnij papkę przez gazę do pudełeczka...

  • Wyłoniliśmy zwycięzcę, do którego powędruje znakomity blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zdradziliście nam mnóstwo patentów na to, by zimowe przetwory miały niepowtarzalny smak. Spośród wszystkich propozycji wybraliśmy trzy. Mamy zaszczyt przedstawić laureatów konkursu:   Pierwsze miejsce: Blender Multiquick 3 firmy Braun oraz zestaw książek na temat przetworów przyznaliśmy Pani Annie S. "Jak...

  • Rożek makaronikowy z kremem czekoladowym

    I lodami z czarnej porzeczki.

  • To książka, którą powinien znać każdy miłośnik piwa, niezależnie od gustu i stopnia wtajemniczenia. Autor - najpopularniejszy ekspert od piwa w Polsce - odkryje przed tobą całą różnorodność piwnego świata. Dowiesz się, że chmiel w piwie to jedynie przyprawa, a drożdże mogą wnieść do piwa zapach bananów, goździków czy końskiego siodła . Nauczysz się czytać etykiety, degustować i oceniać jakość piwa. Uświadomisz sobie, że domowe warzenie piwa nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy i że, za...

  • Osiem sposobów na udane przetwory

    ...czas ogrzewania oraz gęstnienia. Jeśli chcesz zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem).  6. Mieszanie W czasie smażenia trzeba je często...

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Czarny bez - apteka biednych

    Mówi się o nim apteka biednych. Czarny bez kwitnie właśnie teraz, w czerwcu. Można go spotkać przy domach, na miedzach, a nawet w miejskich parkach. Dla właściwości przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych warto go mieć w domowej apteczce.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...