• Informacje na temat:

    mięso z szynki zamiast schabu

Przepisy na temat: mięso z szynki zamiast schabu
Artykuły na temat: mięso z szynki zamiast schabu
  • I co z tym mięsem?

    Kilka miesięcy temu opublikowano badania, z których wynika, że czerwone mięso zwiększa ryzyko niektórych nowotworów. Czy to oznacza, że lepiej być wegetarianinem? – Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać i jeść z umiarem – mówi dietetyk prof. Wojciech Kolanowski.

  • Waży około 1-2 kg. Pod grubą skórką kryje przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: ananas jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com   Ananas pod mikroskopem 100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze...

  • Wyborne pieczyste

    Szynka pieczona w pomarańczach Składniki na 24 porcje: 5 kg surowej szynki z kością, 10 łyżek soli, łyżka saletry, 2 łyżki cukru, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 goździków, 3 łyżki ziół prowansalskich, 10 pomarańczy, 3 dag suszonych żurawin, 5 ząbków czosnku, 3/4 szklanki musztardy, 3/4 szklanki miodu, 3 łyżki brandy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem. Natrzyj je...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Włoskie wesele

    ...zielonych i kruszonką  z solonej szynki. W ostatnich latach zorganizowałam jedno wesele - naszej najstarszej córki - a na wielu innych byłam gościem. Zauważyłam, że podczas obiadu (przynajmniej  we(...) podawanie po posiłku zamiast deseru - niedługo przecież będzie wspaniały tort - sorbetu lub granity z cytryny czy innych cytrusów z miętą, najczęściej w ogóle nie słodką, która służy do odświeżenia ust...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Więcej energii w siedem dni!

    Mówimy: "Zima, więc trzeba solidniej jeść". Sięgamy po grzanki z żółtym serem, tłuste mięso, słodkie bułeczki... Liczymy na to, że będą nas rozgrzewać, ale często daje to efekt odwrotny. Bo są to(...) Ziemniak pokrój w słupki i podsmaż na oleju. Dodaj dwa pokrojone plasterki szynki, zalej dwoma jajkami. Smaż pod przykryciem, aż jajka się zetną. Zjedz z sałatą z sosem winegret. Wtorek...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Mięsko w menu smyka

    ..., schabu. Te wędliny zawierają więcej białka i żelaza, a nie ma w nich polepszaczy ani konserwantów. Królik to jedyne bezpieczne mięso dla małego alergika - MIT Równie polecana małym alergikom jest(...) i serwujemy zbyt małe lub zbyt duże porcje. Wszystko dlatego, że często - zamiast opierać się na wskazówkach specjalistów - korzystamy z przypadkowo zasłyszanych informacji. Ponieważ wiele z nich mija...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...