• Informacje na temat:

    mięso z rosołu-potrawy

Przepisy na temat: mięso z rosołu-potrawy
  • Rosół z domieszką orientu na zimę

    Zima to czas kiedy szukamy skutecznych sposobów na jak najszybsze rozgrzanie się. W poszukiwaniu idealnego rozwiązania należałoby udać się w kulinarną podróż do korzeni polskiej tradycji. Znajdziemy tam doskonałe potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas zimowych dni. Prym wśród nich wiedzie oczywiście rosół, który świetnie rozgrzewa po grudniowych spacerach, doskonale smakuje i co ważne...

  • Jeśli tak jak ja macie problem co zrobić z mięsem z rosołu to koniecznie musicie rzucić okiem na ten przepis

  • Gęsina na wiele sposobów!

    Gęsina to pyszne mięso, które coraz częściej wraca na polskie stoły. Ekspert kulinarny projektu "foodie people" Jakub Mikołajczak zachęca, aby pielęgnować tradycję jedzenia gęsi, niezależnie czy przygotowywanej tradycyjnie czy też w bardziej nowoczesnych odsłonach.

  • Potrawka z mięsa wołowego z rosołu z dodatkiem warzyw i pikantnej przyprawy do ryżu, kaszy lub ziemniaków.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej...

  • Cześć! dzisiaj pomysł jak wykorzystać „resztki”, a dokładnie chodzi mi tym razem o mięso i warzywa, które pozostają po ugotowaniu rosołu. Moja propozycja, to zrobić z nich pyszny farsz do pierogów.

  • Smak pikantny nie istnieje

    ...smaczny, ale spotykamy także wymienne tłumaczenia jak: "aromatyczny", "o smaku mięsa", "o smaku rosołu", "o smaku bulionu". Ponieważ posmak umami jest nadzwyczaj subtelny, większość z nas nie jest w stanie go odróżnić czy nazwać. Najczęściej, jedząc potrawy zawierające umami możemy tylko powiedzieć "mmm, wyśmienite!", nie wiedząc, że to właśnie umami współtworzy doznane przeżycie kulinarne. (PAP...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...spróbować słynnej potrawy wigilijnej - klusek z makiem, do których dodawane są rodzynki i orzechy. Jeśli wolimy dania bardziej wytrawne, do gustu przypadnie nam tzw. eintopf, czyli danie jednogarnkowe(...) dziewczyny przez jej ojca, który nie zaakceptował ich związku. Składa się ona z rosołu zaprawionego kaczą krwią. Choć smak jest specyficzny, ma wielu miłośników. W każdym miejscu dostaniemy na pewno słynne...

  • Mięso z kurczaka przygotowane z dodatkiem ostrej papryki, miodu i ketchupu jest pyszne z chrupiącą skórką. Polecam dla tych którzy lubią ostre potrawy.

Artykuły na temat: mięso z rosołu-potrawy
  • Wesele bez mięsa?

    .... Pescowegetarianie jedzą jeszcze potrawy z ryb i owoców morza. Fleksitarianie od czasu do czasu pozwalają sobie na mięso, jednak często nie uznaje się ich za "prawdziwych wegetarian". Za to weganie stronią od(...) dania zgodnie z wytycznymi. Jeśli myślicie, że można podać wegańską zupę na mięsnym bulionie i nikt się nie zorientuje, to jesteście w błędzie! Mięso ma charakterystyczny smak i zapach, wyczuwalny nawet...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    To nieprawda, że są tuczące i utrudniają utrzymanie szczupłej sylwetki! Jeśli tylko bazą ich jest chude mięso w towarzystwie dużej ilości warzyw i naturalnych przypraw, stają się naszym sojusznikiem w walce z nadwagą!

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Nasyć się latem

    ...i umieść na blasze. Wstaw do piekarnika na 25-35 minut. Po 15 minutach odwróć mięso na drugą stronę. W tym czasie przygotuj sos migdałowy. Zmiksuj migdały, dodaj starannie odciśniętą z wody bułkę(...) z jarmużem i sosem migdałowym. 10 pomysłów na szybki obiad Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka Proste potrawy z mięsa mielonego 12 największych błędów, jakie możesz popełnić...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    Z drobną kaszką Gospodynie od dawna dodawały kaszę do zup nie tylko dla smaku, ale także po to, aby je zagęścić. Jeśli nie chcesz zmieniać za bardzo walorów smakowych potrawy, dodaj do niej kaszę(...) zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy.  Z surowym żółtkiem Jajko nadaje się...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Umami - smak, który zmniejsza głód

    ...oznacza smaczny, ale spotykamy także wymienne tłumaczenia jak: "aromatyczny", "o smaku mięsa", "o smaku rosołu", "o smaku bulionu". Ponieważ posmak umami jest nadzwyczaj subtelny, większość z nas nie jest w stanie go odróżnić czy nazwać. Najczęściej, jedząc potrawy zawierające umami możemy tylko powiedzieć "mmm, wyśmienite!", nie wiedząc, że to właśnie umami współtworzy doznane przeżycie...

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...