• Informacje na temat:

    mięso wieprzowe kulka

Przepisy na temat: mięso wieprzowe kulka
  • Ale klops! - czyli, co jedzą Skandynawowie

    Mieszkańcy krajów skandynawskich zajadają się mięsnymi kulkami - klopsikami. W Danii nazywa się je frikadeller, w Finlandii lihapullat, w Norwegii kjottboller, na Islandii kjoetbollur, a w Szwecji koettbullar.

  • Smaczne,Nadaje się na obiad oraz kolacje można też podawać je na przyjęciach

  • Mielone idealne

    Najsmaczniejsze mięso mielone to mięso mieszane: wieprzowe, wołowe, a nawet z dodatkiem mięsa drobiowego. Taka mieszanka powinna zawierać najwięcej mięsa wieprzowego, bo zawiera ono sporo tłuszczu(...) na suchej patelni po minucie z obu stron. 2 Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone paprykę, czosnek, cebulę, podsmaż. Dodaj mięso, dopraw. Smaż 15 minut, dodaj kukurydzę. Farsz zawijaj w placki.

  • Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół :)

  • ...1 kg ziemniaków (byłoby rewelacyjnie, gdyby były młode), 3 łyżki smalcu, bulion Knorra w płynie, Vegeta; na sos: 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie 3 kulki...

  • Małe, mięsne kuleczki, które sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska ;). Pulpety wieprzowe mogą być idealną propozycją na rodzinny obiad.

  • Składniki dla 4 osób : 100 g żółtego sera, 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, jajko, łyżka posiekanej natki, 2 łyżki bułki tartej, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

  • Klasyczne sznycle wieprzowe podane z ziemniakami i warzywną surówką.

  • Pulpety w sosie pomidorowym

    Składniki: 30 dag mięsa mielonego wieprzowego 10 dag mięsa mielonego cielęcego cebula jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia 2 liście laurowe 2 ziela angielskie(...), zeszklij na oleju. Połącz mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, kolendrę. Wyrabiaj. Z masy formuj kulki, smaż na rozgrzanym oleju. 2. Pulpety zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie...

  • Danie dobre na obiad,proste i smaczne.

Artykuły na temat: mięso wieprzowe kulka
  • Mielone na 6 sposobów

    Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Kluski polskie

    ...śliwkowym. Kluski śląskie z gulaszem Składniki na 4 porcje: Na kluski: 1 kg obranych ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, szczypta soli. Na gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, 2-3 łyżki oleju(...), pieprz. Mięso pokrój w kostkę. W garnku na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, przesmaż. Zalej przegotowaną wodą, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Duś na...

  • Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych. 1. Tacki i podkładki Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...  Mięso nastawić w zimnej wodzie ze wszystkimi przyprawami i włoszczyzną i powoli gotować, aż zrobi się miękkie. Następnie wyjąć i po ostygnięciu pokroić na drobne kawałki. Śmietanę, żółtko i mąkę wymieszać, dodać do odcedzonej z mięsa zupy, następnie dodać mięso. Kirchtagssuppe doprawia się winem i podaje z Reindlingiem (słodką karyncką babką). Potrawy z ciasta drożdżowego są w Karyntii...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • No to klopsik!

    Klopsiki z warzywami Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki, 1 średnia marchewka, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki bułki tartej(...). Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół cebuli drobno posiekaj, a pozostałą pokrój w półtalarki. Papryki pokrój w cienkie paski. W misce wymieszaj mięso...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Chiny to kraj smakoszy

    ...ktoś z obsługi przeszedł się z miotłą, i tyle. Dziś podłogi są czyste, a goście plują kosteczkami dyskretnie i do miseczek, a nie na ziemię. Pamiętajmy, że w kuchni chińskiej przyrządza się mięso razem(...), chwycił wyćwiczonym ruchem ślimaka, nacisnął, wyciągnął z niego ciemny, prawie czarny worek z jakąś mazią i dał mi czyste mięso do ręki. Było dobre! Smakowało mi! Pomyślałem o tych wszystkich maziach...

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...