• Informacje na temat:

    mięso wędzonej makreli

Przepisy na temat: mięso wędzonej makreli
  • Pasta z jajkiem i makrelą

    Składniki: wędzona makrela cebula czerwona 3 korniszony 2 jajka łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka musztardy łyżka majonezu sól Przygotowanie: 1. Usuń ości z makreli, mięso rozdrobnij widelcem. 2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Ogórki, jajka na twardo oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki zmieszaj. 3. Przypraw, dodaję musztardę i majonez. Pastę...

  • Smak makreli lubiłam od zawsze, ale fakt wydłubywania z niej ości już mniej . Jednak jestem gotowa zmusić się do nielubianej przeze mnie czynności aby delektować się smakiem kromki dobrego chleba, posmarowanej pastą z wędzonej makreli :)

  • Przygotowanie: Z makreli wędzonej oddziel samo mięso, wymieszaj na jednolitą masę z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi i cebulką, dodaj łyżkę majonezu i przyprawy. Doskonale smakuje z pieczywem, krakersami lub w wersji light z sałatą lub innymi warzywami. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Pasta z makreli wędzonej, jajek, szczypioru i papryki. Idealna do kanapek.

  • Sałatka z makreli

    ...z odcedzoną kukurydzą. 2. Z ryby zdejmuję skórę, dokładnie usuwam ości, mięso dzielę na małe kawałki. Łączę je z przygotowanymi wcześniej jajkami wymieszanymi z kukurydzą. 3. Dodaję majonez...

  • Czasem przychodzi taki moment że nie wiadomo co zjeść na śniadanie i w takich momentach najlepsze są pasty. Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami do tego świeże pachnące bułeczki i kubek kakao.

  • Przekąska dla ucznia

    Pyszne i zdrowe drugie śniadanie dla swojego dziecka przygotuj wieczorem. Możesz wykorzystać to, co zostało z kolacji. Dodaj świeże warzywa i gotowe!

  • Święta, święta i po świętach. Co z rzeżuchą? Oczywiście żal wyrzucić, więc trzeba ją wykorzystać w kuchni. Osobiście lubię jej wyrazisty, lekko ostrawy smak i chętnie używam rzeżuchy w kuchni, na ogół do sałatek. Dzisiaj postanowiłam wrzucić garść rzeżuszki do pasty rybnej. Pychotka, polecam gorąco.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Mięso: Surowe mięso: drób, schab, szynkę wieprzową wystarczy pokroić w kawałki równej wielkości i doprawić. Wołowinę lub baraninę warto wcześniej marynować przez 4-6 godz. Szaszłyki można zrobić także z wątróbki drobiowej lub serduszek. Świetnie smakują (i są bardzo efektowne) szaszłyki z klopsików: mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe doprawiamy, dolewamy zimną wodę (pół szklanki na pół...

  • Szybka i bardzo smaczna pasta do chleba. Oczywiście pod warunkiem, że lubimy wędzoną rybę :) A jak do tego jeszcze zaserwujemy domowej roboty chlebek…. Mniam..

Artykuły na temat: mięso wędzonej makreli
  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...i utrzymuje wilgoć w skórze. Uwaga! Wędzonej makreli ze względu na wysoką zawartość puryn nie powinny jeść osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego. Zawiera ona też histaminę, hormon, który może(...)Ta tłusta ryba zawiera wit. A, D i z grupy B oraz minerały: potas, fosfor, selen i magnez, a także duże ilości kwasów tłuszczowych. 100 g makreli (czyli zaledwie 3 łyżki rozdrobnionego mięsa...

  • Mamy złą wiadomość dla wszystkich zdeklarowanych mięsożerców. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza tego, które zostało przetworzone, może być przyczyną wielu poważnych chorób. Fot. 123RF Kiełbasa, szynka czy też boczek, wydają się być zupełnie niegroźnym składnikiem naszej diety. Do tej pory wywoływały jedynie wątpliwości wśród wegetarian i osób skrupulatnie liczących kalorie, jednak nikt nie obwiniał ich o wywoływanie poważniejszych niż...

  • Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami

    Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Masz nadciśnienie? Uważaj na wędzone ryby

    W rybie najcenniejsze są: białko, kwasy omega-3, sole mineralne oraz witaminy. Dzięki pieczeniu czy gotowaniu na parze mięso najmniej traci na wartości. "Wędzenie, jak każda obróbka termiczna(...) g" - podaje w swojej książce "Wędzenie ryb" Tadeusz Borowicz. Mimo iż proces wędzenia jest też oddziaływaniem na mięso związkami chemicznymi zawartymi w dymie (niektóre z nich są rakotwórcze...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Mięso oskarżone

    ...przemiany związków chemicznych zwanych purynami. A w dużych ilościach zawiera je przede wszystkim czerwone mięso i podroby (zwłaszcza wątróbka), ale są też w rybach (tuńczyku, łososiu, makreli(...) przypadku? Warto sprawdzić poziom kwasu moczowego we krwi i jeśli jest podwyższony - przejść na dietę (trzeba ograniczyć do minimum mięso, podroby, wywary mięsne, ryby, produkty wędzone). Jak jeszcze...

  • Spór między wegetarianami, a mięsożercami trwa od wielu lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać rozstrzygnięty. Dyskusja na temat jedzenia bądź też niejedzenia mięsa jest na tyle zażarta, że naukowcy postanowili bliżej przeanalizować zalety i wady diety pozbawionej białka zwierzęcego. Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością...

  • Zrezygnuj z czerwonego mięsa

    .... Mięso na cenzurowanym Według liczącego 850 stron raportu, należy tylko spożywać nie więcej niż 500 g mięsa tygodniowo (ważące tyle po obróbce cieplnej, co odpowiada około 750 g mięsa surowego). Nie ma przy tym znaczenia czy jest to czerwone mięso (wołowina i wieprzowina) czy też jagnięcina. WCRF sugeruje jedynie by całkowicie zrezygnować ze spożycia przetworzonego mięsa. Na taką rekomendację się...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...