• Informacje na temat:

    mięso w sosie meksykańskim

Przepisy na temat: mięso w sosie meksykańskim
  • Meksykańskie w sosie

    Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz, zmiksuj, połącz z mięsem, jajkiem, sezamem i przyprawami.

  • Na pewno zdrowe, bo mięso przednie ;-)

  • Półmisek meksykański

    Sposób przygotowania 1. Papryczkę umyj, przetnij wzdłuż, usuń pestki. Zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj, utrzyj z wędzoną papryką, kminkiem, cukrem i 3-4 łyżkami oleju. Wymieszaj z bułką. Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Posmaruj marynatą, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.  2. Mięso smaż pod przykryciem 20-25 minut. Gdy ostygnie, pokrój w plastry. Sok z cytryny, musztardę...

  • Gulasz z pałek gęsich w sosie meksykańskim podany z kaszą kuskus i marynowaną ostrą papryką z oliwkami.

  • Placek meksykański

    Sposób przygotowania 1. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj.Mięso mielone przełóż domiseczki. Dodaj jajka, olej oraz cebulez czosnkiem. Masę przyprawna pikantnie solą, pieprzem orazsłodką i ostrą papryką. Żaroodpornąformę (32 x 36 cm) posmarujtłuszczem. Na spodzie rozsmarujgrubą warstwą mięsną masę. 2. Papryki oczyść, rozetnij, usuńśrodki z pestkami. Strąkiopłucz, osusz, pokrój...

  • Świat nosi masę miłośników żeberek. Ja też się do nich zaliczam, lubię zjeść smaczne mięsko. Lubi to mój mąż, moi rodzice, a moja córka wręcz szaleje za żeberkami. Ostatnio w internecie znalazłam przepis na żeberka, który brzmiał niezwykle ciekawie i czułam, że po prostu muszę go wypróbować. Ja tylko czułam, ale mąż i córka ostatecznie mnie przekonali :) Dokonałam oczywiście, jak to ja, paru zmian i prezentuję Wam przepis już po moich zmianach. Te żeberka są tak wściekle pyszne, że grzech...

  • Meksykański kurczak w sosie mole

    ...cebula się zeszkli dodać mięso, podsmażać kilka minut, mieszając. 2. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami...

  • Kolejna odsłona meksykańskiej kuchni;)

  • Mole Poblano - Indyk w sosie czekoladowym

    ...startą czekoladę. Doprawić solą, pieprzem i tabasco, dobrze wymieszać. Mięso pokroić na kawałki. Smażyć na maśle 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zmieszać z sosem. Podawać posypane sezamem i kolendrą.

  • A co tam ;) Na bakier z kolendrą ale powoli do przodu ;)

Artykuły na temat: mięso w sosie meksykańskim
  • Meksykański smakołyk

    ...​Placki napełnione mięsem, zwinięte w rulon i skąpane w sosie pomidorowym to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Zrazy po meksykańsku

    ...i uformuj zrazy. Obtocz je w mące i obsmaż na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 2 szklanki wody i wsyp vegetę, która wzbogaci smak dania. Całość zagotuj. Patelnię przykryj i duś mięso jeszcze...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Tortilla po meksykańsku

    Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy mięso i dusimy. Na koniec dokładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Do jogurtu dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Tortille wyjmujemy z opakowania i układamy na blacie...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Tortille - meksykańskie naleśniki

    ...smażenia, pomidor. Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Następnie pokrojonego kurczaka przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wstaw mięso do lodówki. Paprykę dokładnie umyj(...) mięso, aż uzyska złoty kolor. Tortillę zwilż odrobiną wody i podgrzej na suchej, rozgrzanej patelni. Zdejmij placek i posmaruj z jednej strony łyżką ostrego ketchupu. Następnie połóż liść sałaty...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    ...charakterystyczne, znane niemal w każdym kraju przysmaki kuchni meksykańskiej. Rybne tacos warto brać z miejscową rybą, np. lucjanem, tacos z grillowaną wieprzowiną jest najczęściej marynowane w sosie chili(...), czyli kukurydzianych babeczek podawanych z pikantnym sosem na bazie mleka i chili, a także tych mających w karcie grzybowe empanadas, czyli domowe tortille z farszem grzybowym i meksykańskim serem, które...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...