• Informacje na temat:

    mięso pieczone z indyka

Przepisy na temat: mięso pieczone z indyka
  • Pieczony indyk

    Dzięki wonnym przyprawom i sposobowi przyrządzenia delikatne mięso jest niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie aromatyczne, także to upieczone na grillu. Palce lizać!

  • Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Pachnące świeżym koperkiem i czosnkiem. Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy...

  • Pieczeń z indyka

    Składniki: ok. 2 kg pierś indyka 1/2 szklanki białego wina 5 ząbków czosnku listki z 3 gałązek tymianku łyżeczka tłuczonych ziaren kolendry łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu 3 pokruszone listki laurowe 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju łyżeczka soli op. minimarchewek oliwki i pieczone ziemniaki Przygotowanie: 1. 3 posiekane ząbki czosnku połącz z kolendrą, pieprzem...

  • Kolejne etapy przygotowania pieczeni z indyka.

  • Indyk pieczony

    Kruche i delikatne mięso...

  • Bardzo prosta i smaczna pieczeń.

  • Indyk nadziewany

    Sposób przygotowania 1. Pierś indyka umyj, osusz, natnij. Wymieszaj olej z przyprawami i czosnkiem. Nasmaruj mięso i schłodź przez noc. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.  2. Opłucz szpinak. Dopraw i duś. Dodaj ser, śmietanę i masło. Farsz przełóż na mięso, zwiń i piecz w rękawie godzinę w temp. 180 st. C.  

  • Delikatna w smaku pieczeń z indyka.

  • Pieczony indyk z żurawiną

    Składniki: cały indyk ok. 3-4 kg 4 pomarańcze 30 dag żurawiny 10 dag cukru mielony imbir mielony kardamon rozmaryn 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: 1. Indyka(...). Borówki uduś z cukrem. Indyka faszeruj pomarańczami i borówkami. Zepnij go wykałaczkami. 2. Indyka włóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki masła, piecz godzinę w 200°C, aż się zrumieni...

  • Pyszna i zdrowa wędlina, czemu nie możemy sami przygotować pieczeń z indyka, którą możemy użyć do chleba na kanapki, jak i na zimną zakąskę.

Artykuły na temat: mięso pieczone z indyka
  • Czy warto jeść mięso?

    Warto jeść mięso, gdy modny jest wegetarianizm? Nie tylko warto, ale nawet trzeba je jeść. Problematyczne w jedzeniu mięsa jest to, że jemy je za często, za dużo i niezdrowo przyrządzamy. Za dużo(...) zawierają też sporo witamin i składników mineralnych.  Mięso jedzone z umiarem (np. 100-150 g co drugi dzień), z pewnością nam nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli połączymy je z dużą porcją surowych warzyw...

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Dynia pieczona z indykiem

    ...°C. Ostudź. Filet z indyka opłucz, włóż do garnka. Wsyp dwie łyżeczki soli i wlej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. Następnie wyjmij go i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso włóż do szczelnego woreczka i wlej marynatę. Wstaw na noc do lodówki. Po tym czasie ułóż w blaszce do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez 80 minut. Ostudź i pokrój w plastry. Na talerz wyłóż ugotowany ryż, pokrojonego indyka, kawałki...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • To musisz wiedzieć przyrządzając mięso w cieście

    Jakie ciasto najlepiej pasuje do mięs? Jakie mięso wybrać, by przyrządzić je wybornie w cieście? Oto kilka podpowiedzi.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pieczone mielone

    ...posmaruj oliwą, wyłóż pergaminem i ciastem francuskim. Przełóż mięso połowę mięsa, na środku wzdłuż brytfanny połóż szpinak a na nim ułóż kolejno całe jajka i przykryj szpinakiem. Całość przykryj reszta(...) mielonego mięsa z indyka, 2 pszenne tosty, pół szklanki mleka do namoczenia pieczywa, mała cebula, jajko, 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej typu parmezan), łyżka ostrego keczupu, 3 łyżki...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Indyk ze szpinakiem

    ...dokładnie wymieszaj 2. Mięso umyj, osusz, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij. Oprósz solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Następnie ułóż mięso w większym naczyniu i polej marynatą, tak(...) woda. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. 4. Nieco przestudzony szpinak rozłóż na płacie mięsa wyjętym  z marynaty. Dodaj pokrojony  w kosteczkę ser typu feta.  Zwiń ciasno mięso...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...