• Informacje na temat:

    mięso królika rosol

Przepisy na temat: mięso królika rosol
  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    ...w organizmie i tym samym pomoc w leczeniu różnego rodzaju infekcji. "Można go przyrządzić z każdego mięsa, ale jeśli mówimy o rosole w wydaniu dietetycznym, to polecam te, które zawierają mniej tłuszczu, a więcej białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa tu o kurczaku lub indyku, oczywiście bez skór. Może być również królik czy mięso czerwone, z tym że to najchudsze - wołowina." - radzi...

  • Aromatyczny, ziołowy wywar ugotowany na mięsie z królika. Prosta, smaczna zupa. Na bulion wykorzystałem resztki z tuszki królika z Ischii. Podany z makaronem ryżowym.

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    ...winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz(...) patyczkiem, jeżeli zostanie na nim mięso, piec kolejne 10 minut. Pasztet z królika podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami. Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III...

  • Smaczny pomysł na "Pasztet z królika"

  • Szkocki wieczór

    ..., pomidory poprzekrawać. Mięso umyć i umieścić w garnku, zalać dwoma litrami wody. Dodać 2 łyżki soli, cebule, listki laurowe, owoce jałowca, pieprz i włoszczyznę. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 3-3,5 h. Odszumowywać. Wyjąć mięso. Rosół przecedzić. 1 cebulę utrzeć, wymieszać z metką, jajkiem i pieprzem, dobrze wyrobić, formować małe kulki. Opiekać je na oleju przez 5-8 minut...

  • Potrawka z królika

  • Królik sam w sobie jest bardzo delikatnym mięsem. Często jednak nie umiemy go przyrządzić, przez co robi się suchy i twardy. Jest jeden sposób by tak się nie działo.

  • Sprawdzony przepis na "Udka królika"

  • Danie dzieciństwa, zmodyfikowane na fit ;)

  • Nie będę się rozwodzić nad jego smakiem .... dla mnie to pyszny obiad.

Artykuły na temat: mięso królika rosol
  • Pasztet z królika

    ...winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz(...) patyczkiem, jeżeli zostanie na nim mięso, piec kolejne 10 minut. Pasztet z królika podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami. Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III...

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Czarnina, zwana również czerniną, czarną polewką czy czarna zalewajka - to tradycyjna polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury, królika, rzadziej z prosięcia...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Swiateczny i nie tylko pasztet mojej Babci.

    ...  Ania. Prosisz i masz.     Watrobka cieleca w tym pasztecie jest bo pasztet bez watrobki to nie pasztet.     Moja babcia robila z zajaca. Ale ja robilam z krolika i tez doskonaly.     Bierzesz krolika bez combra czyli dupki )  , watrobke cieleca ( okolo 0,25 kg ) na krolika, kawalek chudego swiezego boczku ,     wloszczyzna jak do rosolu i duza cebula  , lisc laurowy, angielskie...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Odmładzający program na każdą kieszeń

    ...ryby i chude mięso: Łosoś, makrela, śledź oraz owoce morza. Mięso kurczaka, indyka, królika. 4. Ziarna i orzechy: Pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały. Dodawane do(...), pokrojonym bananem, woda do picia; - jajko na miękko, owsianka dr Perricone z melonem (100 g); szklanka soku z marchwi lub pomidora. Drugie śniadanie: Probiotyki, owoce, ryby (mięso), orzechy...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...

  • Dwa dni wsrod cannelloni

    .... Dzien pierwszy. Na piecu zaczelo sie gotowac mieso na nadzienie cannelloni. Skromna ilosc 8 kg. Caly krolik i cielecina. Taki gar rosolu, ktory zamienil sie w sugo po dodaniu przecieru...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...