• Informacje na temat:

    mięso duszone ze śliwką

Przepisy na temat: mięso duszone ze śliwką
  • Wypróbowany przepis na "Duszone polędwiczki ze śliwką i świeżym rozmarynem"

  • Roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu.

  • Schab ze śliwką

  • Klasyczny, pyszny schab ze śliwką. Na chleb lub do obiadu, jak kto woli! :)

  • Przepis na schab ze śliwką nie musi być trudny i wręcz musi się udać. Prawdziwą sztuką jest takie pieczenie schabu, by po wyjęciu z piekarnika był nadal soczysty i nie stracił swojej sprężystości i aromatów. Poznajcie nasz przepis na schab ze śliwką!

  • Dla mięsożerców takich jak ja. Przepis moich koleżanek kucharek które gorąco pozdrawiam.

  • Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)

  • Smaczny pomysł na "Schab ze śliwką"

  • Smaczny pomysł na "Królik ze śliwką"

Artykuły na temat: mięso duszone ze śliwką
  • Śliwki na drugie

    ...i pierogów czy racuchów. W wielu domach również pilnie strzeżoną recepturą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie są przepisy na doskonałą nalewkę i śliwowicę. Pomysły na drugie danie ze śliwką w roli głównej. Polędwiczki ze śliwką Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe, po ok. 40 dag każda, 20 śliwek, sól czosnkowa, pieprz, papryka, rozmaryn, cynamon, cukier, olej...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...coraz większy. Smaczne dania ugotujesz, np. z grochu, fasoli mung i adzuki, soczewicy. Czerwone mięso dostarczy ci żelaza. Nie chodzi jednak o to, by co dzień fundować sobie hamburgera. Jeżeli jeść mięso, to tylko dobrej jakości, kupione np. na bazarku od zaufanego dostawcy. Kilka razy w miesiącu możesz zjeść niewielką porcję wołowiny lub cielęciny. Czerwone mięso zawiera łatwo przyswajalne...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...ziemniaków. Więc jadamy knedle z owocami, ze śliwką. Pani lubi knedle? - Czasem zjem, nie mam nic przeciw knedlom, ale raczej ich nie robię. "Mięso z owocami ma w sobie coś niesłychanie(...) przygotowuje się zwykły gulasz - najpierw mięso trzyma się w marynacie z czerwonym winem, potem dodaje się zioła, warzywa, ziemniaki i przez dwie, trzy godziny się dusi. To chyba było to. Udało się nakarmić...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Święta w wersji light

    ...bardziej kaloryczne są potrawy smażone, w panierce, z sosami, niż te gotowane, duszone czy przygotowane na bazie warzyw. Dopiero po jakimś czasie spróbuj bardziej kalorycznych - pierogów, smażonej(...), zamiast wieprzowiny przyrządź pieczeń z piersi indyka. Nadziana suszoną śliwką i morelą, z dodatkiem ziół będzie smakować wyśmienicie! Plaster pieczonej polędwicy wieprzowej (100g)- 160 kcal Plater...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...