• Informacje na temat:

    mielone z łopatki wieprzowej

Przepisy na temat: mielone z łopatki wieprzowej
  • Wieprzowe kęski

    Składniki: 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej olej rzepakowy sól pieprz Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki cynamonu szczypta granulowanego czosnku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę...

  • Mięsko miękkie, rozpływające się w ustach.

  • D jak domowy pasztet

    Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wątróbki drobiowej 350 g boczku   6 listków laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu   pęczek włoszczyzny 3 duże cebule 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej 4 łyżki majeranku 100 g suszonej żurawiny np...

  • Tradycyjny sos mięsny z łopatki wieprzowej, pyszny, aromatyczny, świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi oraz surówką.

  • Mielonka

    Składniki: 20 dag mielonej łopatki wieprzowej duży ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso wymieszaj z czosnkiem, przypraw solą i pieprzem. Masą napełnij wyparzony słoik nieco ponad połowę. Dobrze ugnieć, zamknij. 2. Słoiki włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj. Ogień zmniejsz, gotuj godzinę. Ostudź. Następnego dnia...

  • W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję. Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...

  • pyszny sos który można podać z ziemniakami, makaronem czy kluskami ślaskimi. PYCHOTKA

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...wędzonego ●litr serwatki ●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej ●sól, łyżeczka kminku ●4 susz. kapelusze grzybów ●ząbek czosnku ●kwaśna śmietana ●30 dag ziemniaków Sposób przygotowania: Grzyby zalej wodą(...) Sposób przygotowania: Wołowinę, szynkę wieprzową, kurczaka pokrój w kostkę. Osobno przesmaż na oleju. Ostudź. Dołóż do mięsa mielonego. Dodaj jajka, bułkę tartą, roztarty czosnek, musztardę...

  • Tradycyjny gulasz wieprzowy, aromatyczny i bardzo smaczny.

Artykuły na temat: mielone z łopatki wieprzowej
  • Te mielone cię zachwycą

    Gołąbki z ryżem Składniki na 4-6 porcji: 75 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 1 główka włoskiej kapusty, 6 szklanek bulionu, 1 kartonik przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki(...), zagotować. Podawać gołąbki z sosem. Greckie kofty grilowane Składniki na 4 porcje: 60 dag zmielonej jagnięciny (ew. może być wołowina), 1 mała cebula l 2-3 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki słodkiej...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Gulasz meksykański

    Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mięsa, np. łopatki wieprzowej, cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk zielonej papryki, 1 strąk żółtej papryki, 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego, 60 dag pomidorów z puszki, 2 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól l pieprz Przygotowanie...

  • Kotlety mielone to kulinarny szlagier, który w żaden sposób nie może nas zaskoczyć? Nic z tych rzeczy! Dzięki przepisom naszych użytkowników przekonasz się, że można zaserwować je w bardzo ciekawy sposób. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Mogłoby się wydawać, że w tym temacie nie da się wymyślić już nic nowego. Na szczęście nasi użytkownicy udowodnią wam, że mielone wcale nie muszą...

  • Pyszne z pieca

    Rolowana pieczeń rzymska Składniki na 6 porcji: 800 g mięsa mielonego, 1 łyżeczka mielonej papryki, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 200 g natki pietruszki, 150 g wędzonej karkówki, 200 g żółtego sera. Mielone mięso włożyć do miski. Dodać jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić masę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Węgierskie inspiracje

    ...paprykowym aromacie, które serwuje się na ciepło. W Budapeszcie odbywa się w październiku festiwal winiarski. Węgierski gulasz  Składniki na 6 porcji: 40 dag łopatki wieprzowej bez kości l 2 duże(...). Zupa z kury z grzybami Składniki na 8 porcji: 1/2 kury wiejskiej, 2 marchewki, 10 dag selera, 1 pietruszka, 1 cebula, sól l 1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu, 1/2 żółtej papryki, 10 dag...

  • Najczęściej jadamy śledzie w tradycyjnej postaci, czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. Burgery ze śledzia norweskiego na pewno zasmakują nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom. Składniki: 75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 cebula 150 ml mleka Olej do smażenia Przygotowanie: 1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i...

  • Kluski polskie

    ...śliwkowym. Kluski śląskie z gulaszem Składniki na 4 porcje: Na kluski: 1 kg obranych ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, szczypta soli. Na gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, 2-3 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól...

  • Dobre mięso mielone powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Co jednak w przypadku, gdy po kilku dniach zszarzeje? Czy nadal nadaje się do zjedzenia? Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Możecie wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, w tym gołąbków, aromatycznego sosu bolońskiego lub tradycyjnych kotletów. Co oczywiste, w czasie zakupów staramy się wybierać mięso najwyższej jakości. Często zdarza się, iż starannie wybrany...