• Informacje na temat:

    miały grzyby

Przepisy na temat: miały grzyby
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak...

  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

  • Po prostu pyszne.

  • Smoothies – moda na zdrowie i urodę!

    Moda na smoothies, czyli zblendowane na gładko koktajle z owoców i warzyw, podbiła cały świat. Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne lokale specjalizujące się w tych pysznych dietetycznych napojach. Dobra wiadomość jest taka, że aby spróbować kultowego smoothie, nie trzeba już wychodzić z domu. Na bazie mrożonek można samodzielnie stworzyć całą gamę wyjątkowych smaków, które dostarczają...

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Makaron z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. 2. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym. Do ugotowanego makaronu dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę parmezanu...

  • Świetne nie tylko do wigilijnej kapusty ale również do innych dań.

  • Domowe, rozgrzewające zupy

    ...wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno. Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne...

  • podaję swój przepis wielokrotnie sprawdzony,

Artykuły na temat: miały grzyby
  • Warzywami zwalczaj... grzyby

    ...... Brzmi znajomo? Możliwe, że zaatakowały cię grzyby candida albicans. Ratuj bakterie, tęp grzyby Ich obecność w organizmie nie jest niczym dziwnym - candida bytują w jelicie grubym człowieka, tak jak mikroflora bakteryjna. Tylko że nie są to dobrzy sąsiedzi. Grzyby są silniejsze, pasożytnicze i lubią się rozpleniać kosztem mikroflory. Ich rozwojowi sprzyja wszystko, co niszczy te tzw. "dobre...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Grzyby czyhają wszędzie

    Głównie swędzi, choć objawów jest więcej. Tam, gdzie grzyb się zadomowił - najczęściej między palcami - skóra jest zaczerwieniona, łuszczy się, pęka. Zaniedbana rozchodzi się na podeszwy i boki stóp. Grzyby czyhają wszędzie Potrafią miesiącami utrzymywać się przy życiu np. na drewnie, butach, wkładkach, skarpetach, rajstopach, łazienkowych przyborach: ręcznikach, szczoteczkach, tarkach...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Święta - okazją do przypomnienia ludziom o tym, żeby jedli grzyby

    ..."Święta to dobra okazja, żeby powiedzieć: jedzcie grzyby z polskich lasów, będziecie zdrowsi " - mówi PAP Life prof. Iwona Wawer. Ekspertka zaznacza jednak, że osoby, które w sposób kłopotliwy trawią grzyby powinny na nie uważać - dla nich lepszy będzie wywar.

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Walentyna Tierieszkowa: Podniebna miss zbierała grzyby pod Łodzią

    .... Jakież było zdumienie pewnego rencisty, który, zbierając grzyby, nagle ujrzał w lesie sławną kosmonautkę. Wala dała mu autograf, a on jej najpiękniejszy grzyb. "Co za nadzwyczajne spotkanie, chyba nikt mi...

  • Po przypomnieniu 55 pomysłów na przetwory pora na kolejną, jesienną książkę kucharską. Co oferują deszczowe, ozłocone lasy? Grzyby rzecz jasna. Występują raz w roku, więc warto zadbać o garść dobrych pomysłów na ten przysmak. Co polecamy? Aż 13 gatunków głównych, plus gatunki nieoczywiste i kilka sposobów na grzybowe przetwory. Razem aż 45 starannie wyselekcjonowanych pomysłów na grzyby. Naturalnie to nie wyczerpuje grzybowego repertuaru, więc jeśli drogi czytelniku masz cos do dodania,...

  • Uszka jak u mamy

    Przygotowanie Grzyby oczyścić i obgotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia posyp słodką papryką. Dodaj grzyby i masło. Po chwili wrzuć kapustę i całość dopraw do smaku. Podduś. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Wykrój kółka i ułóż na nich farsz. Uformuj uszka i zagotuj.  Zobacz także: 

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Wielu z nas o tej porze zamienia się w grzybiarzy-amatorów i wyrusza na poszukiwanie tych leśnych smakołyków. Warto jednak uważać, bo natura przygotowała dla nas kilka pułapek. Mawia się, ze grzybiarz, jak saper, myli się tylko raz. Niestety, w obu przypadkach za drobny błąd możemy zapłacić życiem. Chociaż wielu doświadczonych grzybiarzy zaklina się, że pomyłka nigdy im się nie zdarzy, to warto pamiętać, że...

Zdjęcia na temat: miały grzyby
Wideo na temat: miały grzyby
  • Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami

    Sezon na kurki trwa. Te złociste grzyby to prawdziwe dobrodziejstwo o tej porze roku. Można je spożywać w wielu wersjach, ale my mamy dla was coś naprawdę ekstra. Tarta z kurkami w sosie śmietanowym. Pycha! Tarta z kurkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Cenne właściwości pieczarek

    Pieczarki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu ich dobrodziejstwo mamy na wyciągnięcie ręki. Grzyby bogate są w minerały, takie jak: potas, fosfor, miedź i selen, magnez, żelazo oraz cynk. 100 g pieczarek to zaledwie 20 kalorii. Regularne spożywanie tych grzybów znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się. Dlaczego jeszcze warto je jeść? (Agencja TVN)

  • Dlaczego warto jeść pieczarki

    Pieczarki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu ich dobrodziejstwo mamy na wyciągnięcie ręki. Grzyby bogate są w minerały, takie jak: potas, fosfor, miedź i selen, magnez, żelazo oraz cynk. 100 g pieczarek to zaledwie 20 kalorii. Regularne spożywanie tych grzybów znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się. Dlaczego jeszcze warto je jeść? (Agencja TVN/x-news)