• Informacje na temat:

    melon na parze

Przepisy na temat: melon na parze
  • Kuchnia na cały tydzień

    ..., pokrój w plastry i ugotuj w osolonym wrzątku. Kalafior ugotuj na parze. Boczek pokrój i zrumień na oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, mięso mielone, smaż, cały czas mieszając. Przypraw, zalej śmietaną(...) i pieprzem. Kaczkę wypełnij farszem i zaszyj. Ułóż w brytfance, połóż plastry melona, jabłek i listki laurowe. Piecz 2 godziny w temp. 180˚C, polewając sosem. 

  • Propozycja na szybki deser.

  • Pralinki domowej roboty

    Pralinki z białej czekolady z dodatkami: Podstawą trufli z białej czekolady jest śmietanka. Do rozpuszczonych na parze dwóch tabliczek wlewamy około ¼ kubka kremówki. Całość musimy dokładnie(...) skropić sokiem z cytryny. Gładką masę odstawiamy do ostygnięcia. Zastygniętą czekoladę nabieramy np. łyżką do melona i szybko formujemy kuleczki. Możemy obtoczyć je w kakao. Następnie odstawiamy do...

  • Przepis prosto z meksyku - Licuado de Melon - orzeźwiający napój z arbuza i limonki. Sprawdza się na upał idealnie!

  • Słodkie grillowanie

    Kebaby owocowe z imbirem Skład na 4 porcje: 1 ananas, 1 melon, 4 śliwki renklody (albo nektarynki), 8 łodyg trawy cytrynowej, 80 g świeżego imbiru, 1 mała papryczka chili, 60 g masła, sok(...) od skórki i kroimy na kawałki wielkości 3x5 cm. Podobnie postępujemy z melonem. Kroimy go na pół, czyścimy z pestek, miąższ oddzielamy od skórki i kroimy na kawałki równe kostkom ananasa. Renklody...

  • Smaczny pomysł na "Awokado i melon"

  • Przepis wart wypróbowania: "Melon w szynce"

  • Przepis jak przygotować jajecznice na parze.

  • Delikatne mięso ugotowane na parze. Smaczne danie na obiad.

  • Pyszny łosoś gotowany na parze z opiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką z awokado. Pysznie i zdrowo :)

Artykuły na temat: melon na parze
  • Melon: Zdrowie i rarytas w jednym

    ...sokiem z cytryny, posyp posiekanym czosnkiem i gotuj na parze 4 minuty. Następnie lekko posól i odstaw. Z melona odkrój czapeczkę i za pomocą dużej łyżki wydrąż miąższ, pozostawiając nienaruszoną łupinę(...)Do Europy nasiona melona przywieźli misjonarze. Polska poznała go dopiero w XVII wieku. Wtedy to zaczęto go uprawiać w oranżeriach należących do szlachty. Melony jada się zwykle na surowo, krojąc je...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Hiperurykemia zwiększa ryzyko chorób serca

    ...; warzywach - dynia, fasolka szparagowa, kapusta czerwona i włoska; owocach - banan, melon. Należy je ograniczyć. Ubogie w puryny są: mleko, kefiry, serki ziarniste; tłuszcze roślinne; jajka; pszenny(...) diety Unikaj smażenia. Spożywaj dania gotowane - zwłaszcza na parze. Proces gotowania zmniejsza ilość puryn w żywności. Ostatni posiłek jedz 3-4 godziny przed snem (w nocy wzrasta ilość zatrzymywanego...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    ...z jogurtem. Przejrzałych bananów (IG 60) lepiej unikać. Melon i arbuz - mają wysoki indeks glikemiczny (arbuz IG 75, melon IG 60). Dlatego łącz je z owocami o niższym indeksie, np. truskawkami(...) najniższy indeks glikemiczny. Dobre są też warzywa gotowane (na chrupko) na parze. Wysoki indeks mają długo gotowane: marchewka (IG 80), buraki (IG 65), korzeń selera (85). Domowe i zdrowe...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Jak i co jeść w upalne dni?

    ...już betakarotenu i witaminy C.  Kolejnym sezonowym hitem owocowym jest melon, który również zawiera w sobie ponad 90% wody. Znajdziemy w nim trzykrotnie więcej potasu i pięciokrotnie więcej betakarotenu(...), najdelikatniejszą formą przygotowania będzie gotowanie na parze. Im krócej trwa, tym mniejsze są straty witamin. Roślin strączkowych nie jadamy na surowo. Warto je przygotować inaczej niż zazwyczaj...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Okiełznaj nadciśnienie bez wsparcia tabletek

    Zacznij od wzbogacenia diety w owoce i warzywa zawierające potas. Znajdziesz go np. w bananach, pomidorach, szpinaku, ziemniakach i melonach. ● Ponieważ potas rozpuszcza się w wodzie, podczas gotowania warzyw ulega wypłukaniu - ziemniaki tracą połowę zawartości tego pierwiastka, podobnie inne warzywa. Lepiej więc gotować je na parze lub piec. Nabiał? Będzie potrzebny Badania potwierdziły związek...

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...