• Informacje na temat:

    melisa do ciast

Przepisy na temat: melisa do ciast
Artykuły na temat: melisa do ciast
  • Ciasta bez pieczenia

    Kolorowy wieniec owocowy Składniki na 16 porcji: 75 ml śmietanki kremówki 36 proc., 3 wanilinowe serki homogenizowane, 3 łyżki cukru pudru, tłuszcz (olej, margaryna lub masło) do posmarowania formy, 3 czubate łyżki żelatyny, po jednej galaretce wiśniowej, brzoskwiniowej oraz agrestowej, 40 dag dowolnych owoców sezonowych, melisa cytrynowa lub mięta do dekoracji Przygotowanie: 1. Żelatynę zalej...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Poradnik przedświątecznego mistrza zen, czyli jak uniknąć stresu

    ...ciasta. Nie zapomnij, że w święta najbardziej liczy się czas spędzony z bliskimi. Staraj się zadowolić nie tylko innych, ale też siebie.  Nie wszystko musi być idealne, dlatego nawet, jeśli masz...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Puszyste naleśniki z owocami

    Ciasto przed smażeniem odstawić na pół godziny. Do jego przygotowania możesz użyć mleka roślinnego.

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Najcenniejsze ziółka

    Bazylia, melisa czy mięta świetnie smakują w herbatce czy soku, a do jedzenia zachęcą nawet niejadka.

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...

  • Puszyste z wiśniami

    To ciasto zawsze się udaje, bez względu na to, jakie owoce wykorzystasz. Zamiast oleju użyj roztopionego masła. Będzie pulchniejsze, jeśli dodasz płaską łyżeczkę sody.

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...