• Informacje na temat:

    meksykański krem z fasoli

Przepisy na temat: meksykański krem z fasoli
Artykuły na temat: meksykański krem z fasoli
  • Katarzyna Burzyńska: Mama mówi, że jem jak chłop

    ...słabość do...?  - Słodyczy, których jem straszne ilości. Tort bezowy, beza Pavlova z owocami, z kremem z mascarpone i z bitą śmietaną - obłęd. Jestem od nich uzależniona. Średnio raz na trzy dni(...) podkradam go sobie z kuchni do łazienki. Ponadto jestem uzależniona kremu do rak, który mam wszędzie - w torebce, na każdym parapecie w domu, w łazience. Co jeszcze? Na ustach zawsze muszę mieć wazelinę...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Lekkie zupy warzywne

    ..., połączyć z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, bazylią i doprawić. Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Kluski położyć na zupę. Ozdobić. Szybki krem kalafiorowy(...) gałka muszkatołowa, 1/2 szklanki śmietany kremówki, sól, pieprz. Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w plasterki, cebulę, czosnek, imbir drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. W garnku...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Szczypta smaku

    ...- Popularne w kuchni włoskiej, hiszpańskiej oraz meksykańskiej, służy do przyprawiania warzyw (takich jak pomidory, groch, fasola, sałata), serów, ryb i krabów. Dodaje się je także do potraw mięsnych(...) potrawy. • Wanilia - Najczęściej ma dodawać aromatu kremom, ciastom, lodom i wielu innym deserom. Jest jednak używana także w daniach "na słono" - w sosach do ryb, skorupiaków, ewentualnie potraw...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...pomidorowy, wymieszany z łyżeczką zarodków pszennych i kroplą sosu Tabasco. Obiad: Zupa krem z dyni, z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego i pestek dyni. Pieczony w folii łosoś, makaron razowy(...): Zupa krem z zielonego groszku z krewetkami (100 g mrożonych). Pieczona pierś kurczaka, 4 łyżki makaronu razowego, surówka z marchewki, łyżki pestek słonecznika, skropiona cytryną. Podwieczorek...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...