• Informacje na temat:

    mazurek z orzecha

Przepisy na temat: mazurek z orzecha
  • Mazurek

    Z kajmakiem i baziami.

  • Klasyczny,najprostszy mazurek na Wielkanoc:)

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • ciasto powinno zrobić się 2 dni szybciej, wtedy namięknie lekko i jest smaczniejsze :)

  • Tradycyjny mazurek

    ...włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.   Przepis na nadzienie: 1. Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań - możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory. 2. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

  • Ile ludzi tyle pomysłów na to ciasto. Mój jest z masą budyniową i figami.

  • Mazurek bajaderkowy z migdałami

    ...minut, potem jeszcze ciepły połam na kawałki. Wymieszaj je z migdałami i orzechami (ew. trochę orzechów i migdałów zostaw do dekoracji). Dolej mleko z marmoladą, rumem i kakao. Wymieszaj. Masę od razu...

  • Bardzo dobry.

  • M jak mazurek z bakaliami

    Przygotuj go na święta!

  • Święta już za tydzień, znudziły się Wam tradycyjne ciasta? To może zaczarujecie swoich gości mazurkiem truskawkowym :) Zdziwieni? Mam nadzieje;) To przepyszne ciasto, które poleca się na święta ;)

Artykuły na temat: mazurek z orzecha
  • Mazurek miodowo-orzechowy

    Pyszne ciasto.

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te...

  • Śledziowy mazurek

    Inspiracją takiego podania śledzi była zbliżająca się Wielkanoc oraz stęsknione za wiosną podniebienie. Choć wygląda jak deser, jest to w pełni wytrawna potrawa z nutą miodowej słodyczy i orzechów. Zaskakująca w formie i w smaku.

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel1. Mazurek śmietanowy Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Mazurki wyglądaja bardzo efektownie, dlatego też wiele osób sądzi, że trudno je przygotować. Jednak w rzeczywistości są bardzo...

  • Mazurka czas zacząć

    Mazurek tradycyjny Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, cukier wanilinowy, szczypta soli, 2-3 łyżki cukru pudru, marmolada śliwkowa Do(...). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 450 kilokalorii Mazurek pomarańczowy Składniki na 10 porcji: Na kruchy spód: 20 dag mąki, 10 dag dobrze schłodzonego masła, 5 łyżek cukru pudru...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Mazurek kajmakowy

    Ciasto: 30 dkg mąki; 10 dkg cukru pudru; 20 dkg masła; 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej; żółtko. Masa: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła. Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich; rodzynki; daktyl; masa marcepanowa.

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • .... Wylej polewę na zimny mazurek i po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.

  • Ola przygotowała deser z dużą ilością słodkich malin, czekoladą i wspaniałymi ciasteczkami migdałowymi, które nadają chrupkości całemu daniu. Migdałowe amarettki:1 białko80 g zmielonych migdałów 80 g drobnego cukru10 ml likieru amarettocukier i cukier puder do posypania ciasteczek Mus malinowy:3 g żelatyny łyżeczka wody100 g świeżych lub mrożonych malin15 g cukru pudru Mus czekoladowy:200 ml śmietany kremówki 30%2 żółtka 50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej Dekoracja:50 g świeżych...