• Informacje na temat:

    mazurek polana

Przepisy na temat: mazurek polana
  • Mazurek szlachecki

    ...ciasto. Odstaw na 30 minut. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj. Z 1/3 ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj jajkiem. Piecz 30 min. w temperaturze 160 st. C. Mazurek polej...

  • bez pieczenia, szybkie i smaczne

  • Mazurek serowy

    Świąteczne wypieki.

  • Bardzo dobry.

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) posmaruj mazurek. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie stop czekoladę, włóż do woreczka, zrób w nim mały otworek. Wyciskaj czekoladę na kajmak robiąc kratkę. Czas przygotowania: 3 godziny Mazurek...

  • Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje.

  • Ciasto: mąka- 2 szklanki; margaryna - 20 dkg; cukier- 0,5 szklanki; żółtka - 2 sztuki; cukier waniliowy - 1 opakowanie; proszek do pieczenia - 1 łyżeczka; spirytus lub ocet- 1 łyżka. Polewa cytrynowa: białka - 3 sztuki; cukier puder - 1,5 szklanki; sok z połowy cytryny; rodzynki, migdały i dowolne owoce kandyzowane do dekoracji.

  • Po prostu wspaniały.

  • na biszkopt: 1 szklanka białek, 1 szklanka maku (suchego), 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; na masę: 2 paczki wiórków kokossowych (po 100g.), 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 lyżek cukru, 5 łyżek mąki, 5 łyżek mączki ziemiczanej, 1 kosta masła roślinnego

  • kruchy spód i soczyste nadzienie

Artykuły na temat: mazurek polana
  • Mazurka czas zacząć

    Mazurek tradycyjny Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, cukier wanilinowy, szczypta soli, 2-3 łyżki cukru pudru, marmolada śliwkowa Do(...). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 450 kilokalorii Mazurek pomarańczowy Składniki na 10 porcji: Na kruchy spód: 20 dag mąki, 10 dag dobrze schłodzonego masła, 5 łyżek cukru pudru...

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te...

  • Masło utrzyj z cukrem. Dodaj posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i surowe żółtko, wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, olejek, wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj. Z 1/3 ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj jajkiem. Piecz 30 min. w temperaturze 160 st. C. Mazurek polej glazurą.

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel1. Mazurek śmietanowy Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Mazurki wyglądaja bardzo efektownie, dlatego też wiele osób sądzi, że trudno je przygotować. Jednak w rzeczywistości są bardzo...

  • ...ponakłuwaj i polej polewą. Mazurek ozdób bakaliami.

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Wielkanoc z Kasią

    ...odmierzanie produktu. Kostka do pieczenia Kasia od lat pomaga konsumentom przygotowywać wypieki doskonałe. Dzięki niej na świątecznych stołach pojawi się np. taki mazurek miodowo-orzechowy...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...