• Informacje na temat:

    matiasy z octem i olejem

Przepisy na temat: matiasy z octem i olejem
  • SZYBKA,SMACZNA.

  • Wypróbowany przepis na "Matiasy z leśnymi grzybami"

  • Wypróbowany przepis na "Matiasy z ziemniakami, zieloną fasolką i jabłkiem"

  • takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO!!!

  • Smak tej papryki przypomina mi czas spędzony nad Mazurskimi jeziorami. Pierwszy raz właśnie tam miałam okazje spróbować tej sałatki. Lekko ostra ze wspaniałą nutą słodyczy. Mój Mąż nie wyobraża sobie czegoś innego do schabowego. Zawsze robie jak najwiecej na zimę.

  • łatwy i szybki a najważniejsze pyszna babka :)

  • Fajne połączenie smaków :)

  • Jak przygotować domową babkę cytrynową z olejem- sprawdzony przepis krok po kroku. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie. Babka idealna nie tylko na Wielkanoc - równie pyszna do herbaty i kawy...mniam!! :) Babkę tą można również upiec w keksówce (dł. 25cm), a cytryny można zastąpić 2 średnimi pomarańczami (skórka i sok). Cukier i skórkę z cytryny dobrze jest dodatkowo razem zmielić. Zapraszam do wypróbowania :)

  • Przywróćmy olej lniany na polskie stoły. Twarożek z olejem lnianym. Zdrowa i smaczna pasta do świeżego chleba.

  • Pasta twarogowa z olejem lnianym składa się przede wszystkim z twarogu i oleju lnianego, ale można jeść ją na słodko i ostro. To bardzo prosta, bardzo zdrowa i szybka wykonaniu pasta. Robię ją bardzo często, bardzo lubię z kurkumą i czosnkiem. Dzięki niej można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych, polecam!

Artykuły na temat: matiasy z octem i olejem
  • Lekkie koreczki ze śledziem i buraczkami

    Śledzie namocz w mleku (przez ok. 2 godziny). Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij i opłucz z soli. Matiasy pokrój w kawałki, każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika, przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej je olejem i odstaw na dobę do lodówki. Umyte buraki upiecz w folii aluminiowej z solą i pieprzem...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Kresach podaje się go w occie do gotowanych ziemniaków, w innych częściach kraju dominuje wersja ze śmietaną lub olejem. Śledziowych przekąsek nie może też zabraknąć podczas sylwestra, karnawału(...) albo pasta śledziowo-krewetkowa do chleba. W myśl zasad bardzo popularnej ostatnio kuchni fusion, która zakłada odważne łącznie smaków i naginanie granic między kuchniami regionalnymi, matiasy można...

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Jak działa na organizm ocet jabłkowy i jak go stosować, aby rzeczywiście odchudzał, nie wywołując efektów ubocznych? Zobaczcie film! Prowadzący program "Pytanie na śniadanie" wraz z zaproszonym gościem rozmawiali o occie jabłkowym - najnowszym hicie wśród amatorek diet. Aneta Łańcuchowska opowiedziała o tym, jak działa ten środek oraz jaką rolę pełni w diecie odchudzającej. Specjalistka ds. żywienia poradziła także jak spożywać ocet jabłkowy, by nasza dieta była zdrowa i zbilansowana....

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z Północy - ze względu...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Pestycydy i różnego rodzaju substancje chemiczne pozwalają na długotrwale przechowywanie żywności oraz ułatwiają jej transport. Niestety nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W jaki sposób usunąć je z naszego jedzenia? W większości sklepów spożywczych oferuje bardzo szeroki wybór warzyw i owoców, wśród których znajdziemy zarówno produkty krajowe, jaki i te nieco bardziej egzotyczne, które musiały zostać sprowadzone do Polski z bardzo daleka. Niestety, bardzo łatwo się przekonać, że...