• Informacje na temat:

    matiasy w oleju na wigilię

Przepisy na temat: matiasy w oleju na wigilię
Artykuły na temat: matiasy w oleju na wigilię
  • Ryby mają głos

    Jakie państwo mają ryby? - klasyczne pytanie w nadmorskiej czy nadjeziornej restauracji w Polsce zawsze wzbudza popłoch. Bo jeśli jest łosoś, to norweski, panga - wietnamska, matiasy - holenderskie, tilapia -chińska. A gdzie ryby z jeziora, nad którym siedzimy? Gdzie bałtyckie dorsze, łososie, turboty, witlinki i sandacze? Nie ma, I długo nie będzie. Dlaczego? Bo w Polsce ryby głosu nie mają.

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Wiele osób obawia się, że kolacja wigilijna zaprzepaści efekty miesięcy ćwiczeń i diety, a w dodatku nie będzie zbyt dobra dla zdrowia. Można jednak tego uniknąć, decydując się na przyrządzenie kolacji wigilijnej w wersji light za pomocą kilku trików. Istnieją triki zmniejszające kaloryczność tradycyjnych potraw wigilijnych. / 123rf.com Wigilijne ryby dla odchudzających się Jak wiadomo, na wigilijnym stole serwuje się duże ilości ryb. Niektóre z nich są same w sobie tłuste, a jeszcze...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • Pani Wiesława jest z nami od prawie pięciu lat. Niezmiennie zachwyca nas wspaniałymi przepisami, pozytywnym usposobieniem do życia, pracowitością i szczerością. W ferworze przedświątecznych przygotowań specjalnie dla nas znalazła chwilę, aby pokazać jak spędza Boże Narodzenie. Fot. Archiwum prywatne/ goramarcina1 Smaker.pl: Bez czego nie wyobraża sobie Pani Świąt? - Goramarcina1: - Nie wyobrażam sobie świąt bez rodziny, bo jest najważniejsza, bez niej świąt by nie było, ale też nie...

  • Zarówno w kościele katolickim jak i prawosławnym, Boże Narodzenie to czas spędzany w gronie najbliższych, skupiający się na modlitwie, spokoju, a także radości. Towarzyszą temu bogata oprawa liturgiczna oraz obrzędowa a także tradycja przygotowania smakołyków specjalnie na tę okazję. Fot. 123RF/Picsel W związku z wydarzeniami z XI wieku, podczas tzw. schizmy wielkiej wschodniej, nastąpił rozłam w chrześcijaństwie na Kościół wschodni i zachodni. W Kościele wschodnim, czyli prawosławnym,...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...