• Informacje na temat:

    maszynka do robienia kapusty

Przepisy na temat: maszynka do robienia kapusty
  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    "W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Kto z Was nie zna Babci Weatherwax ,że Swiata Dysku Pratchetta. Jej mikstury i życiowa wiedza nie jednego zadziwiły. Spróbujcie i Wy.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne i możemy im nadać dowolny kształt. Ja przygotowałam je z pomocą nakładki do ciastek montowanej na maszynkę do mięsa, ale można także ulepić z nich kuleczki i lekko je spłaszczyć tworząc placuszki.

  • Świetna jako dodatek do tradycyjnego schabowego i ziemniaków z masełkiem. Lekko kwaśna, dobrze doprawiona idealnie komponuje się z kotletem :)

  • Robiłam je po raz pierwszy bo pamiętam ich smak z dzieciństwa. Babcia piekła nam takie ciastka kilka razy w roku.

  • Szpryca kupiona bardzo dawno temu, czekała na swój udział w moich wypiekach i się doczekała. Ciastka są pyszne i bardzo szybko znikają z talerza, więc możecie robić z podwójnej porcji.

  • Pyszne lody. Nie tworzą się w nich żadne kryształki, mają gładką i lekko ciągnącą strukturę, nie licząc mrożenia, robi się je błyskawicznie - same plusy. Jedynym minusem jest to, że nie mogą ich jeść dzieci.... z racji sporej ilości %-ów :-)

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • U mnie powstała jako dodatek do hamburgerów, ale z powodzeniem sprawdzi się jako prosta i smaczna surówka do obiadu.

Artykuły na temat: maszynka do robienia kapusty
  • Kulinarne początki gwiazd

    Gwiazdy opowiadają o swoich pierwszych kucharskich doświadczeniach. Kto ubrudził wszystkie ściany roztrzepanym żółtkiem, a kto zaczynał od przygotowania kanapki z kiszoną kapustą?

  • Któż nie zna maszyny do panini? Wbrew pozorom sprawdzi się ona nie tylko jako opiekacz do tych smacznych kanapek, ale wykorzystuje się go również jako grill. Sprawdź, co można położyć na ruszcie. Fot. 123RF Niech cię nie zniechęci obco brzmiąca, trudna nazwa, bo panini to całkiem prosta przekąska. To tradycyjna włoska kanapka z salami, szynką, mięsem i serem. Robi się ją zazwyczaj z ciabatty, ale można używać innych rodzajów pieczywa. Te kanapki, często podawane na ciepło stają się świetnym...

  • Tradycja ma się dobrze

    Barszcz wigilijny Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: 2 Wywar warzywny: 3,5 l wody, 4 marchwie, 1 cebula, 2 pory, 1/4 selera korzeniowego, 2 pietruszki, 1/5 główki kapusty średniej(...): 7 godzin Stopień trudności: 1 Składniki: 250 g żółtego grochu w połówkach, moczonego ok. 6 godzin, 1 kg kiszonej kapusty, 1 liść laurowy, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka suszonego cząbru...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Fot. 123RF/Picsel Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże...

  • Ciepłe kluchy

    ...kluski. Pyzy z mięsem i kapustą Składniki na 6-8 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 ząbek czosnku, 10 dag boczku...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Monika Brodka: Moje zmysły

    ..., do którego wrzucasz: kawałek glonu kombu, kapusty pekińskiej, miękkiego tofu, kilka grzybów, plasterek yuzu. Potem wyciągasz kolejne składniki, moczysz w sosie sojowym lub ponzu (sos octowy) i zaczyna...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Boskie przepisy domowej kuchni

    Gdy była dzieckiem, nie myślała o tym, by wstąpić do zakonu. Nie lubiła też gotować. Dziś nosi habit i słynie z pysznych, pachnących kulinariów. Są rezultatem jej miłości do Boga i ludzi.

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...