• Informacje na temat:

    masy z rumem

Przepisy na temat: masy z rumem
  • Keks rumowy z rodzynkami

    Sposób przygotowania 1. Rodzynki skrop rumem. Masło utrzyj z cukrem. Do ucieranej masy maślanej kolejno wbijaj jajka. Następnie wsyp obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzyj. 2. Ciasto wymieszaj z rodzynkami. Formę keksową posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Napełnij ciastem. 3. Keks piecz 70 minut w temperaturze 170–180 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • jest pyszne, wilgotne, moze byc bardzo długo w lodowce, i wyglada bardzo apetycznie :)

  • Wykonanie: 1. Masło, jajko, cukry, rum, szczypta soli - wszystko razem ucierać około 15 minut. 2. Obie mąki, proszek do pieczenia i orzechy wymieszać i dodać do gotowej masy. Całość utrzeć na jednolitą masę. 3. Wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką foremkę wypełnić gotową masą. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 35 minut. 4. Udekorować polewą czekoladową i cukiereczkami...

  • Pyszne babeczki mocno kokosowe z odrobiną rumu, oblane czekoladą

  • Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (białka zachować). Ucierać, dokładając łyżką ser, a następnie zmielone wiórki kokosowe i rum. Starannie wymieszać. Ubite ze szczyptą soli białka delikatnie wmieszać do masy serowej. Obrać owoce. Brzoskwinie, ananas pokroić na małe kawałki, kiwi pokroić w trójkąciki. Ułożyć na talerzu część pokrojonych owoców, a na nich warstwę masy serowej...

  • Bardzo aromatyczne i bardzo czekoladowe!

  • Rolada makowa z malinami

    ...letnią wodę (4-5 łyżek). Uformuj z ciasta kulę i posmaruj resztą oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.3. Mak osącz na sicie przez gazę, zmiel dwa razy i wymieszaj z rumem. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem i wymieszaj z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy makowej.4. Ciasto rozwałkuj na ściereczce na cienki prostokąt (podsyp mąką). Rozłóż masę makową...

  • Wypróbowany przepis na "Kakaowe kulki z rumem"

  • Zimowe serniki

    ....  2. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Ser utrzyj z masłem, cukrem, wanilią i jajkami. Dodaj kaszkę i proszek budyniowy. Wymieszaj.  3. Przygotowaną masę serową rozdziel. Do jednej porcji masy dodaj wystudzoną czekoladę, przesiane kakao oraz likier kawowy.  4. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż na przemian porcje jasnej i ciemnej masy. Sernik piecz ok. 50 min w temp. 180 st...

  • Sprawdzony przepis na "Przepis na bounty z rumem"

Artykuły na temat: masy z rumem
  • Keks bakaliowy

    Bakalie zalać rumem, odstawić na kilkanaście minut, po czym oprószyć mąką i pokroić niezbyt drobno. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Miękkie...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Ciasta z budyniem

    Kremowy smak masy warto przełamać soczystymi owocami.

  • Julka postawiła na ciemny biszkopt, bitą śmietanę, konfiturę wiśniową i pomadę z gorzkiej czekolady. Efekt? Zobaczcie sami. Biszkopt kakaowy 7 jaj220 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej65 g kakao250 g wody1 łyżka cukru3 łyżki rumu Bita śmietana 2½ łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny500 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru Konfitura wiśniowa 1 łyżeczka żelatynywoda do zalania żelatyny750 g wydrylowanej wiśni100 g cukru 2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej...

  • Pączki z ryżu

    Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu. Mleko zagotuj z solą...

  • Kraina lodu to jedna z najchętniej oglądanych bajek ostatnich lat, w związku z tym każdy wie, kim jest i jak wygląda Olaf. Jak zrobić ten piękny tort? Łapcie przepis! Tort 1 Biszkopt orzechowy9 jaj178 g cukru drobnego do wypieków 178 g tortowej mąki pszennej236 g zmielonych orzechów włoskichponad pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy365 g serka śmietankowego4-5 łyżek kajmaku Curd z czarnej porzeczki250 g czarnych porzeczek70 g cukru drobnego2 jaja2 żółtka1 łyżka soku z cytryny80 g...

  • Ciasta z bananami

    Aksamitne w smaku banany wzbogacają kremy i masy do ciast.

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Magdalena Ciasto100 ml wody100 g masła75 ml rumu kawowego190 g mąki1 szczypta soli3 jaja1 l oleju Sos czekoladowy300 g czekolady mlecznej125 ml rumu kawowego Popcorn50 g kaszy jęczmiennej pęczak CiastoZagotować wodę. Dodać pokrojone masło i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać rum. Zdjąć z ognia i, energicznie mieszając, dodać przesianą mąkę oraz sól. Po uzyskaniu zwartej konsystencji odstawić do ostygnięcia....

  • Kawowy „Faryzeusz”

    ...ucierać około 10 minut w kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, zdjąć ją z ognia. Połączyć z rozpuszczalną kawą i rumem. Białka ubić na sztywną pianę. 3. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy kawowej. Krem przełożyć do czterech pucharków. Na wierzchu każdej porcji deseru położyć rozetkę bitej śmietany. Deser posypać kakao i udekorować wiórkami...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...