• Informacje na temat:

    masło wyciskane

Przepisy na temat: masło wyciskane
  • Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

    Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli.

  • Pyszne kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę.

  • 1 karp (ok. 1 - 1,5 kg); pęczek włoszczyzny bez kapusty; 2-3 cebule; 2 ząbki czosnku; 250 ml piwa; 1 cytryna, z której ścieramy skórkę na drobnej tarce, a sok wyciskamy; 3 goździki; 3 ziarna ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 50 g rodzynek; 1 łyżka masła; sól, pieprz.

  • Ciasteczka są rewelacyjne, bardzo kruche rozpływają się w ustach.

  • Tarta bezowo-gruszkowa

    Sposób przygotowania 1. Składniki na ciasto wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Gruszki pokrój w cząstki. Masło, brązowy cukier i cynamon podgrzej, włóż gruszki, przemieszaj. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na natłuszczoną blachę, ponakłuwaj, podpiecz 15 min. w temp. 180°C. Białka ubij z solą, dodając cukier.  2. Na cieście układaj gruszki, piecz 15 minut. Szprycą dekoracyjnie wyciskaj...

  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Pachnące limonką ciasto z dodatkiem awokado

    Do przyrządzenia tego ciasta wybieramy miękkie, bardzo dojrzałe awokado. Ponadto potrzebujemy następujących składników: 1 limonkę, 85 g miękkiego masła, 200 g cukru (najlepiej brązowego), 2 jajka, 200 g mąki, 100 ml mleka oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Limonkę dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Z owocu wyciskamy także sok. Ucieramy masło z cukrem - aż do uzyskania...

  • Masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa, ale świetnie sprawdza się również jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach wytrawnych.

  • Kolorowe świderki z krewetkami, limonką i kolendrą

    ...do niego krewetki, dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. 3. Następnie wyciskamy na krewetki sok z 1 limonki i masło - sos do dania jest już gotowy. Obtaczamy w nim...

  • Dzisiaj zapraszam do przygotowania MASŁA KLAROWANEGO. Pracy niewiele, a gdy raz już je przygotujecie, nigdy więcej nie kupicie tego sklepowego.

Artykuły na temat: masło wyciskane
  • Body creme – masła do ciała Lambre

    ...cudownie miękkie, komfortowo nawilżone i naturalnie zmysłowe, a Ty jesteś zrelaksowana, odprężona i w doskonałym nastroju. Wszystkie masła Body Creme  zawierają trehalozę, masło shea, masło kakaowe, olej winogronowy oraz naturalne ekstrakty roślinne,  zapewniające kompleksowe działanie. Masło do ciała truskawka & bazylia Aksamitny krem do ciała o apetycznym zapachu soczystych truskawek z bazylią...

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • W sprawie soku…

    Owocowy, warzywny, z kartonu albo świeżo wyciskany. Jaki sok wyjdzie nam na zdrowie?

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Sernik z rodzynkami

    Przygotowanie: Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy, by dobrze nasiąkły, odcedzamy. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Tarta jogurtowa

    1. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  2. Do przesianej mąki dodajemy 7 łyżek cukru, kawałki...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Usuń kleszcza

    ​Nie wykręcaj ani nie wyciskaj kleszcza. Nie smaruj go tłuszczem (np. masłem, olejkami), lakierem do paznokci ani spirytusem. To sprawia, że pajęczak dusi się i wymiotuje, co zwiększa ryzyko zakażenia. Nie wycinaj go też ze skórą. Do usuwania kleszczy służą następujące przyrządy dostępne w aptekach i drogeriach.

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...