• Informacje na temat:

    masło wyciskane

Przepisy na temat: masło wyciskane
  • Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

    Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli.

  • Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę

  • 1 karp (ok. 1 - 1,5 kg); pęczek włoszczyzny bez kapusty; 2-3 cebule; 2 ząbki czosnku; 250 ml piwa; 1 cytryna, z której ścieramy skórkę na drobnej tarce, a sok wyciskamy; 3 goździki; 3 ziarna ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 50 g rodzynek; 1 łyżka masła; sól, pieprz.

  • Pyszne kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę.

  • Eklerki z kremem i lukrem

    Deser, któremu ciężko się oprzeć!

  • Ciasteczka są rewelacyjne, bardzo kruche rozpływają się w ustach.

  • Tarta bezowo-gruszkowa

    Sposób przygotowania 1. Składniki na ciasto wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Gruszki pokrój w cząstki. Masło, brązowy cukier i cynamon podgrzej, włóż gruszki, przemieszaj. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na natłuszczoną blachę, ponakłuwaj, podpiecz 15 min. w temp. 180°C. Białka ubij z solą, dodając cukier.  2. Na cieście układaj gruszki, piecz 15 minut. Szprycą dekoracyjnie wyciskaj...

  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Słodkie przekąski na ostatki

    Babeczki z brzoskwinią Sposób przygotowania Migdały, mąkę oraz cukier blendujemy. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Z powstałego ciasta formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30(...) i wyciskamy do babeczek. Wierzch zdobimy brzoskwiniami w plastrach. Jabłka pod kruszonką Sposób przygotowania Masło, mąkę, cukier i sól wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Wyrobione...

  • Masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa, ale świetnie sprawdza się również jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach wytrawnych.

Artykuły na temat: masło wyciskane
  • Body creme – masła do ciała Lambre

    ...cudownie miękkie, komfortowo nawilżone i naturalnie zmysłowe, a Ty jesteś zrelaksowana, odprężona i w doskonałym nastroju. Wszystkie masła Body Creme  zawierają trehalozę, masło shea, masło kakaowe, olej winogronowy oraz naturalne ekstrakty roślinne,  zapewniające kompleksowe działanie. Masło do ciała truskawka & bazylia Aksamitny krem do ciała o apetycznym zapachu soczystych truskawek z bazylią...

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • W sprawie soku…

    Owocowy, warzywny, z kartonu albo świeżo wyciskany. Jaki sok wyjdzie nam na zdrowie?

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Sernik z rodzynkami

    Przygotowanie: Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy, by dobrze nasiąkły, odcedzamy. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Gulasz z łososia

    ...1. Obrane cebule kroimy w kostkę. Z jednej umytej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę, następnie przekrawamy na pół i wyciskamy sok. W garanku rozgrzewamy masło klarowane, przekładamy pokrojoną cebulę i skórkę cytrynową, chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion, sok z cytryny, dodajemy mrożony groszek, mieszamy i gotujemy 5 minut. Do śmietany dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Tarta jogurtowa

    1. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w ósemki. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  2. Do przesianej mąki dodajemy 7 łyżek cukru, kawałki...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...