• Informacje na temat:

    masło po terminie

Przepisy na temat: masło po terminie
  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    Kremowe ciasto w Brazylii, tunezyjska zupa z ciecierzycy - świat zna wiele sposobów na to, aby dobrze zacząć dzień. Czasem są to dość zaskakujące posiłki, jednak ukazują one niezwykłe kulinarne bogactwo świata.

  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    .... "Jeśli zupa cytrynowa, to znów kłaniamy się Grecji. Lubię tę Wielkanoc grecką, bo ona jest często w innym terminie niż nasza. A grecka jest bardziej ludyczna i zabawowa. Zupa cytrynowa mogłaby więc...

  • Masło jabłkowe to taki wzbogacony mus do wypieków, naleśników, gofrów, racuchów czy na pieczywo. Pyszny także do wyjadania palcem prosto ze słoika.

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Dzisiaj zapraszam do przygotowania MASŁA KLAROWANEGO. Pracy niewiele, a gdy raz już je przygotujecie, nigdy więcej nie kupicie tego sklepowego.

  • Czy wiesz - co jesz?

    Zakupy artykułów spożywczych to konieczność. Mleko, ser, wędliny, ryby czy masło to produkty, które można znaleźć w niejednej lodówce. Czy wiemy jednak, co wkładamy do sklepowego koszyka? Czy umiemy(...) spełniać minimalne standardy jakości. Należą do tej grupy m.in.: mleko, masło, tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek, miód czy wyroby czekoladowe. Żywność, dla której prawo nie określa minimalnych...

  • Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków....

  • Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.

  • Przygotowanie domowego masła zajmuje dosłownie chwilę, szczególnie jeżeli do tego celu używamy miksera. Jego śmietankowy smak i aromat jest niesamowity. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz masła.

Artykuły na temat: masło po terminie
  • ...warstwach. Głównymi składnikami, których powinnyśmy poszukiwać w maskach nawilżających są: kwas hialuronowy, masło shea, olejki z nasion zbóż, skwalen i jego pochodny skwalan, a także minerały i witaminy...

  • Każdemu zdarza się trzymać w domu produkty spożywcze po terminie podanym na opakowaniu. Pytanie, które z nich można bez obaw jeść, a które trzeba bezwzględnie wyrzucić? Często po terminie jemy jogurty, ale bezpieczniej jest tego nie robić! Fot. mossimoinc/Flickr W skrócie w Polsce sprawa wygląda tak: Mamy dwa rodzaje "terminów" na opakowaniach: - "należy spożyć do..." - to oznaczenie daty, po której produkt absolutnie nie nadaje się do jedzenia, może być szkodliwy po tym terminie ("termin...

  • Lodówkowe strefy chłodu – półka ma znaczenie

    ...- Na najwyższej półce lodówki (temp. do 8°C) przechowujmy gotowe potrawy, konserwy, ciastka, jajka itp.  - Na niższym poziomie (temp. – ok. 5 °C)   tłuszcze (masło, margarynę), sery, sałatki, surówki, wędliny. - Jeszcze niżej  (ok. 2 °C) produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia, np. jogurty, kefiry,  otwarte dżemy.    - Jeżeli lodówka ma tzw. chłodną komorę – kładźmy do niej surowe...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Nie każdy „przeterminowany” produkt trzeba wyrzucać

    ...sprzedają, bo klient, gdy spojrzy na opakowanie i stwierdzi, że data minęła, wyrzuci jedzenie i kupi nowy produkt.  Które produkty można jeść "po terminie"? Suche ciastka, płatki kukurydziane, czekoladę - do 2 miesięcy. Czekolada może pokryć się białym nalotem z powodu wytrącenia się tłuszczu i nie smakować już tak dobrze, ale nic się nie stanie, jeśli zjemy ją po terminie przydatności...

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Poradnik świadomego konsumenta: Sekrety etykiety

    ...dobrej jakości, o przewidywalnym składzie. Jak zyskać tę pewność? Masło: Szukaj napisu "Masło" na opakowaniu. Produkt masłopodobny, będący tłuszczowym miksem i o zawartości tłuszczu mniejszej niż 82 proc. prawnie "masłem" nie może być nazwany. Nie daj się zwieść sloganom: "Osełkowe", "Bieszczadzkie" (a w domyśle - masło, które masłem nie jest). Pewien producent na opakowaniu towaru niebędącego...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Zdrowe, bo z tłuszczem? Tak, to możliwe!

    ...pieczywa o długim terminie przydatności do spożycia, dań typu fast food oraz niektórych margaryn. W trakcie utwardzania tłuszczów powstają kwasy tłuszczowe trans. Badania naukowe dowiodły, że przyczyniają(...) drobiu, tłuste wędliny (np. kiełbasa, salami), pełnotłuste mleko i nabiał (zwłaszcza żółte sery, w których zawartość tłuszczu przekracza 30 proc.). MASŁO CZY MARGARYNA To prawie narodowy problem, bo...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...