• Informacje na temat:

    masło czosnkowe

Przepisy na temat: masło czosnkowe
  • Kiełbaski czosnkowe

    Bardzo smaczne!

  • Pyszne i zdrowe masełko czosnkowe. Bardzo dobre do kanepek z wędliną. A jeszcze lepiej smakuje jak posmarujemy nim wczorajszy chleb i upieczemy w tosterze lub w sezonie na grillu (pyszna zakąska do zimnego piwka;)

  • Dla wszystkich którym znudziło się już zwykłe masło ;)

  • Zupa czosnkowa

    Składniki: - 4 główki czosnku  - pół kg ziemniaków  - litr bulionu warzywnego  - dwie kromki chleba  - kubeczek śmietany  - łyżka masła  - sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek i ziemniaki obrać, pokroić. Masło rozpuścić w garnku, dodać ziemniaki i czosnek, przysmażyć. Zalać bulionem, dodać  przyprawy, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować dodając śmietanę. Kromki chleba...

  • Banalnie proste w wykonaniu, a jakie smaczne... mniam.

  • Przygotowywanie: Bagietki kroimy w kromki, obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła. Masło z czosnkiem doprawiamy np. kucharkiem i mieszamy. Kromki bagietki smarujemy z obu stron przygotowanym masłem czosnkowym i pieczemy na grillu (lub w piekarniku) aż się zarumienią. Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Smaczny pomysł na "Masło czosnkowe"

  • Łosoś z masłem czosnkowym

    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miękkie masło zmiksować lub utrzeć z rozdrobnionym czosnkiem, natką pietruszki i solą. Zawinąć je ściśle w folię spożywczą, formując rulonik. Włożyć do zamrażarki na godzinę. Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Przed podaniem położyć na łososia plaster masła czosnkowego. W tym samym...

  • super do kanapek i ziemniaków

Artykuły na temat: masło czosnkowe
  • Przegrzebki z masłem paprykowo-czosnkowym

    Łączny czas: 20 minut  Składniki: 12 przegrzebków z muszlami, otwartych i oczyszczonych 100 ml wytrawnego białego wina ½ pęczka świeżej natki pietruszki, same listki Masło paprykowo-czosnkowe: 2 łyżki oliwy 100 g masła solonego 3 ząbki czosnku, obrane 1 czerwona papryczka chili 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Rozprowadź rozżarzony węgiel na palenisku, tak...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Masło w wielu smakach

    ..., dodaj pozostałe składniki. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Masło czosnkowe Składniki: 10 dag masła, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz biały. Do miękkiego masła dodaj przeciśnięty(...)Masło ziołowe Składniki: 10 dag masła, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól. Do miseczki włóż miękkie masło, zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę...

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Zupa czosnkowa

    ...odparuje dodaj masło a następnie usuń zioła w gałązce i liść laurowy. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Zabiel ją jogurtem naturalnym. Na wierzchu możesz położyć upieczone w łupinkach ząbki czosnku...

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • Z czosnkową nutą

    ...twarde końcówki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać, zeszklić czosnek, dodać natkę pietruszki i podgrzewać do momentu lekkiego zbrązowienia masła i uzyskania orzechowego posmaku. Masło doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, polewać gorące szparagi. Wypróbuj inne nasze przepisy: Kopytka z ziołami i czosnkiem Puree grochowo-czosnkowe...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

Wideo na temat: masło czosnkowe
  • Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym

    Sezon grillowy w pełni. Jeśli znudziły wam się już tradycyjne potrawy z grilla mamy dla was smaczną alternatywę. Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym to obłędna przekąska na lato. Jak ją przyrządzić?