• Informacje na temat:

    mascarpone pasta

Przepisy na temat: mascarpone pasta
  • Tort czekoladowy z mascarpone

    Deser, który pokochacie!

  • Znudziły się Wam kanapki z serem i szynką? Pasta serowa z gorgonzoli i mascarpone to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych okładów kanapkowych. Doskonała nie tylko jako dodatek do śniadania lub kolacji. Podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, do tego serowa pasta, świeże zioła i sezonowe owoce - no idealne na imprezę :) Dla miłośników sera pleśniowego będzie to nie lada gratka :) Radocha dla podniebienia dla każdego, kto spróbuje. Pasta o niezwykłej konsystencji,...

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    Mozzarella, parmezan, Grana Padano, pecorino, ricotta, gorgonzola, mascarpone - te wszystkie gatunki twardych i miękkich włoskich serów znakomicie nadają się do różnych rodzajów makaronu(...) "pasta" z sosem parmezanowym. W garnku trzeba roztopić kilka łyżek masła, po czym dodać śmietankę i zagotować ją, a następnie wsypać garść startego parmezanu. Sos, który natychmiast gęstnieje, łączymy...

  • Łatwe, szybkie ciasto z delikatnym kremem z serka mascarpone i śmietanki.

  • Curry z piekła rodem

    .... Cebulę obierz, posiekaj. Curry wymieszaj z kurkumą, cukrem,solą i szczyptą pieprzu. Wsyp do mleczka albo utrzyj na gładką pastę z serkiem mascarpone. Pomidory osącz (olej zachowaj), posiekaj. 2. Olej z pomidorów rozgrzej,włóż mięso i cebulę, obsmaż na rumiano. Czosnek obierz, potnij w plasterki. Dodaj do mięsa. Zmniejsz ogień,dolej mleczko (albo mascarpone)z przyprawami, dołóż listki oraz pomidory...

  • szybki i pyszny deser

  • Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni

  • Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świata" Włochy.

  • Wegańska pasta z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

  • Smaczny pomysł na "Lodowe mascarpone"

Artykuły na temat: mascarpone pasta
  • Pokochaj mascarpone

    .... Najsłynniejszy deser Mascarpone to postawa jednego z najpopularniejszych włoskich deserów - tiramisu. Jest bardzo proste. Wystarczy, że biszkopty namoczysz w mocnej kawie i likierze (np. amaretto) a do serka mascarpone dodasz żółtka i kilka łyżek cukru pudru i aromat wanilii  po czym utrzesz na gładka masę. Biszkopty ułóż w pucharku warstwowo i przełóż serowym kremem. Na wierzchu deser obsyp gorzkim...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Penne, brokuły i mascarpone.

      Niestety nie jestem w stanie podać źródła tego przepisu. Robię go od lat i bardzo lubimy pastę w tej formie, ale skąd wzięłam przepis ? Nie wiem? Pamiętam,...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Smaczek na lato - pasta z fasolka i rzodkiewkami, migdalowe pesto.

    Na dzisiejsza kolacje, po plazy... 4 porcje 250 g spaghetti 400 g fasolki szparagowej peczek rzodkiewek 100 g mascarpone badz gestej ale nie...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Wstążki z cukinią i mozzarellą di bufala oraz o wyższości mozzarelli słów kilka.

    ...  Nie wiem jak na waszych stołach ale na moim w okresie letnim mozzarella, ricotta, kozi twarożek czy mascarpone pojawiają się znacznie częściej niż...

  • Czasochłonne przygotowania do świąt? Nie tym razem. Sięgając po sprawdzone patenty będzie prosto, szybko i pysznie, a do tego nareszcie bez stresu. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczny zawrót głowy znamy wszyscy. Na szczęście na całe to szaleństwo jest jedna, podstawowa rada - wszystko da się ułatwić. Szczególnie w kuchni nie bójmy się sięgać po produkty, które pomogą nam szybciej przygotować się do świąt.Po pierwsze jajka. Tym razem jednak zamiast pracochłonnego pasztetu czy rolady, przygotujmy...

  • Zmysłowe granaty

    ...pasta jest zbyt gęsta, można dodać więcej oleju sezamowego lub oliwy z oliwek). 3. Dorzucić wędzoną paprykę. 4. Przełożyć do miseczki, wierzch polać melasą z granatu, wsypać pestki granatu i skropić(...) tuż przed podaniem, dodając jednocześnie pestki granatu. To danie wspaniale smakuje z długoziarnistym ryżem. Błyskawiczne lody z mascarpone, z chałwą i pestkami granatu Tradycyjne lody to dużo...

  • Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako...