• Informacje na temat:

    masa z truskawek i budyniu

Przepisy na temat: masa z truskawek i budyniu
  • Sernik wiedeński z truskawkami

    Składniki na 12 porcji: 8 dag masła 15 dag cukru 2 op. cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 80 dag mielonego twarogu 15 dag gęstej kwaśnej śmietany 8 dag śmietany kremówki 1 op. budyniu waniliowego 4 dag kaszy manny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 dag truskawek 20 dag cukru pudru sok wyciśnięty z 1 cytryny tłuszcz i kasza manna do tortownicy Sposób przygotowania...

  • Sprawdzony przepis na "Kopuła z budyniu i truskawek"

  • Placek drożdżowy z masą budyniową

    Sposób przygotowania 1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz 1/2 szkl. mleka.W garnku zagotuj 2 i 1/2 szkl. mleka. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj mieszając,aż masa budyniowa(...) pokrój na kawałeczki, wciśnij je w ciasto. Na wierzchu łyżką nałóż porcje budyniu oraz truskawki. Posyp płatkami migdałowymi. Placek piecz 40 minut w temp. 175 st. 

  • Sernik na kruchym spodzie i na czekoladowym budyniu.Sernik dwukolorowy z kruszonką, wyszedł bardzo pyszny.

  • Szybka tarta z owocami

    Składniki: - 8 blatów ciasta francuskiego (10x10 ok. 375 g), - budyń waniliowy, - 60 g + łyżka cukru, - 500 ml mleka, - 1 jajko, - 150 g truskawek, - 125 g malin, - 125 g porzeczek, - 125(...) budyniu, potem z resztą kremu, wmieszać śmietanę. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja...

  • przepis pochodzi z mojego bloga www.qulinarny.blogspot.com

  • Wypieki z brzoskwinią

    ...pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 50 dag mielonego tłustego twarogu 5 dag cukru 2 op. cukru waniliowego 2 jajka 10 dag masła 1 op. budyniu waniliowego Do obłożenia tarty: 4-5 brzoskwiń Przygotowanie: 1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki, szybko je zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż do...

  • Moje ciasto urodzinowe wymyślone i pyszne.

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    ...g cukru domieszać do masy marcepanowej. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując przy tym 25 g cukru i szczyptę soli. Zmieszać z masa marcepanową. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę(...) g) mrożonego ciasta francuskiego Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie budyniu waniliowego 1 żółtko 2 łyżki mleka 6 łyżeczek cukru 6 gałek lodów waniliowych Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Wiśnie...

  • Dobiega koniec sezonu malinowego. Więc korzystając z dobrodziejstw lata prezentuje dziś pyszny, szybki deser malinowy! Zamiast ciasta francuskiego można wykorzystać kruche, gotowe ciasteczka. Wówczas nie wymaga pieczenia:) Ja tym razem miałam pod ręką gotowe ciasto francuskie więc je wykorzystałam. Z rozkruszonymi ciastkami smakuje równie dobrze :)

Artykuły na temat: masa z truskawek i budyniu
  • Ciasta z truskawkami

    ...truskawek. Zagotować, odstawić z ognia. Po 24 godzinach smażyć na wolnym ogniu, zbierając pianę. Po 45 minutach zrobić przerwę i znów smażyć. Czym przełożyć biszkopt Truskawki (350 g) pozbawić szypułek, rozgnieść widelcem. 1 kostkę miękkiego masła utrzeć z 200 g cukru pudru na miękki puch (najlepiej drewnianą pałką). Ucierając, po jednym dodawać 4 żółtka. Na końcu dodawać po łyżce truskawek, dokładnie...

  • Czy alkohol zapobiega starzeniu się? Tak, ale tylko wtedy, gdy spożywamy go razem z truskawkami. Historia truskawek zaczyna się od poziomek. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok...

  • Ciasto rabarbarowe z winną nutą

    Składniki: 1 kg rabarbaru, 25 dag masła, 30 dag cukru, 6 jajek, 2 żółtka, 50 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka), 100 ml mleka, tłuszcz do formy, cukier puder do posypania. Rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki trzycentymetrowej długości. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka. Mąkę wymieszać wraz...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Lekki tort z kremem budyniowym

    .... Do miski włóż miękki tłuszcz, miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. 30 dag truskawek rozgnieć widelcem i wymieszaj z dżemem. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj dżemem i 1/3 kremu. Przykryj drugim(...) cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 170 ml mleka, 9 dag masła lub margaryny. Ponadto: 4 łyżki dżemu truskawkowego, 50 dag truskawek, 2 łyżki posiekanych pistacji Obie...

  • Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Warto również zrobić z nich różnego rodzaju przetwory, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem także zimą. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być...

  • Ciasta z budyniem

    ...proszku do pieczenia, 100 g truskawek Krem: 300 ml mleka, 80 g drobnego cukru, 1 torebka budyniu truskawkowego, 100 g masła, 100 g truskawek Wykończenie: 100 g polewy czekoladowej białej i 50 g ciemnej, 100(...) kakao i resztę mleka. Natłuszczoną i wysypaną formę napełniać na zmianę paskami jasnego i ciemnego ciasta. Do ciemnego powkładać połówki truskawek. Piec 45 minut w 160°C. 2. Z mleka, cukru i budyniu...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często...

  • Słodki Dzień Dziecka

    ...połowę mleka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Oba rodzaje mąki wymieszaj z pozostałym mlekiem i dodaj do gorącego mleka w rondlu. Gotuj na małym ogniu, aż masa budyniowa zgęstnieje, następnie wystudź. W misce utrzyj margarynę, dodawaj po łyżce chłodnego budyniu i mieszaj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jagody (rozmrożone i osączone z nadmiaru soku) i wymieszaj. Masę budyniową wyłóż na...

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Fot. 123RF/Picsel Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze...