• Informacje na temat:

    masa z mleka w proszku z żółtkami

Przepisy na temat: masa z mleka w proszku z żółtkami
  • Klasyczny tort orzechowy

    Składniki: 11 jaj 3-4 łyżki kawy 250 g masła 2 i 1/2 szklanki cukru 3 budynie śmietankowe 1/2 litra mleka 1/2 szklanki bułki tartej 50 g całych orzechów (dowolnych) i 300 g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 żółtka 2-3 łyżki wódki Sposób przygotowania: Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka...

  • Masa plastyczna do tortów z mlekiem w proszku jest bardzo prosta i oczywiście smaczniejsza niż ta z glukozą.

  • Kostki ananasowo-czekoladowe

    Składniki na 40 sztuk: - 3 jajka, - 125 g cukru, - 100 g maki, - 25 g mąki ziemniaczanej, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 łyżek mleka, - 200 g kandyzowanego ananasa, - 300 g masy marcepanowej, - 4 łyżki cukru pudru, - 4 łyżki likieru kokosowego, - 4 łyżki konfitury ananasowej, - 300 g gorzkiej czekolady, - 10 g kandyzowanego mango, - 50 g tłuszczu kokosowego, - łyżka kakao...

  • Smak dzieciństwa :-)

  • Tort trójkolorowy z bezikami

    Składniki: Biszkopt: - 6 jaj, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, - szklanka cukru, cukier waniliowy, - szklanka mąki, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki kakao, małe beziki. Masa chałwowa: - 20 dag chałwy, cukier waniliowy, - 4 żółtka, łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka mleka, 35 dag masła. Masa czekoladowa: - 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, - jedna gorzka czekolada, - kostka masła...

  • Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym.Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.Cały w masie czekoladowej i z ozdobami z mleka w proszku.

  • Kwadraty makowe

    Składniki na 8-10 porcji: - 40 dag maku, - 2 szklanki cukru, - 1 kostka masła lub margaryny, - 10 jaj, - 2 łyżki miodu, - 2 łyżki tartej bułki, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, - polewa czekoladowa, - połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: 1. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą w proporcji 1:1 i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć trzy razy. 2. Do...

  • Gratka dla smakoszy serników

  • Bakaliowe lato

    ...: 1. Śmietankę ubijamy na sztywno - to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną(...) bakaliami. Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami Składniki: Ciasto naleśnikowe: · 2 jajka · 2 szklanki mleka · 2 szklanki mąki · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka...

  • Połączenie puszystego biszkoptu z delikatnym kremem budyniowym, a to wszystko oblane polewą czekoladową.

Artykuły na temat: masa z mleka w proszku z żółtkami
  • ​Babcine racuchy jabłkowe

    Zamiast wody i mleka możesz użyć piwa. Dobre będzie też z drożdżami zamiast proszku do pieczenia. Wówczas przed smażeniem ciasto odstaw do wyrośnięcia.

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Lody z zielonej herbaty

    Zieloną herbatę w proszku, zwaną matcha, można znaleźć w sklepach, które sprzedają japońskie produkty. Często szukam wymówki, aby tam zajrzeć, gdyż są to idealne miejsca do pomyszkowania. Matcha ma intensywny i nieco ostry smak, a jej kolor to prawdziwy wabik. Wymieszanie takiej herbaty z kremem custard nadaje mu żywy zielony kolor.

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • Dania z mozarellą

    Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic, ser jest obowiązkowym składnikiem włoskiej pizzy.

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Croissanty

    W rondelku roztop 1,5 dag masła. Do miseczki wkrusz drożdże, wlej wodę i wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, mleko w proszku, roztopione...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Wapń - ważny budulec

    ...występuje. Ile wapnia dziennie potrzeba aby uniknąć osteoporozy? Uważa się, że 1g, tj. 1000 mg. W czym możemy znaleźć wapń? Największe jego ilości zawiera mleko w proszku, sery twarde (żółte...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...