• Informacje na temat:

    masa z mleka do wafla

Przepisy na temat: masa z mleka do wafla
  • Wafle z masą kakaowo - orzechową

    Każdy z nas pamięta smak słodkich wafli z dzieciństwa. Bez tego deseru nie wyobrażaliśmy sobie rodzinnych uroczystości czy niedzielnych spotkań przy herbacie. Na szczęście łatwo i szybko możemy powrócić do tych czasów, kiedy to każdy kawałeczek deseru znikał ze stołu w mgnieniu oka. Gotowe wafle kupimy niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania słodkiej masy użyjmy domowego masła, które powstanie w kilka minut i doskonale podkreśli tradycyjny smak orzechów włoskich i kakao.

  • Małe co nie co do kawusi.... Moja inspiracja:)

  • Pianka na waflach z morelami w karmelu

    ...objętość i powstanie delikatna pianka. Do mleka wlej całkowicie wystudzoną galaretkę. Ciągle je przy tym ubijaj.  3. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wrzuć do niej pokrojone morele. Całość przelej do...

  • Polecam przepis na mase do wafli. Dostałam go dawno temu. Jest łatwy w przygotowaniu.

  • Wafle cappuccino - przysłała eho

    ...1 opakowanie wafli; 1 kostka margaryny; 1/2 szklanki cukru; 1/2 szklanki mleka; 1/2 opakowania mleka w proszku; 2 torebki lub 5 łyżek kawy cappuccino o ulubionym smaku (najlepsza jest orzechowa lub waniliowa)

  • Łatwe do wykonania i bardzo dobre i bardzo słodkie :)

  • Specjał z waflem - przysłała Mieczysława

    1/2 szklanki kakao; bakalie; olejek rumowy; wafle - 1 opakowanie; mleko - 1 szklanka; masło - 1 kostka; mleko w proszku - 2 szklanki; cukier - 2 szklanki; cukier wanilinowy - 1 sztuka.

  • Naprawdę pyszna!

  • Piszynger - przysłała Kasia

    Przygotowanie: Weź puszkę słodzonego, skondensowanego mleka, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 2,5 godz., ostudź puszkę, otwórz i posmaruj wafle - cudowną karmelową masą. Odstaw wafle na godzinę. Po godzinie możesz rozkoszować się pysznym karmelowym piszyngerem.

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

Artykuły na temat: masa z mleka do wafla
  • Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Ciasta, praliny, a nawet bułeczki i chleb to tylko niektóre ze smakołyków, które można przyrządzić używając mleka w proszku. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się...

  • Mogłoby się wydawać, że w kwestii kawy nie da się już wymyślić nic zaskakującego. A co powiecie na nową modę na serwowanie tego napoju w waflach do lodów? Fot. @belluxe via Instagram / screenshot Kawa serwowana nie w filiżankach, a w waflach do lodów? Nie, nie żartujemy. Oto najnowsza moda, która ogarnęła niemal cały świat. Tak zwane "coffee cone" stały się tam niezwykle popularne.   Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika 2FROGS&FOOD   Ten oryginalny trend zapoczątkowala pewna kawiarnia...

  • Rafaello

    ...w proszku, 25 dag wiórków kokosowych, alkohol, sok z cytryny, miękkie masło oraz pokruszone herbatniki lub wafle. Wymieszaj łyżką lub mikserem (masa może być płynna). Wstaw do lodówki na 50-60 minut, by...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Ciasta bez pieczenia

    Fantazja porzeczkowa Składniki (12 porcji): 10 dag masła, 15 dag wafli bez nadzienia, 5 łyżeczek żelatyny, 35 dag czerwonych porzeczek, 500 ml tłustego mleka, 50 dag mielonego twarogu, 15 dag(...), mieszając, stopić na jasny karmel. Dodać okruszki waflowe, wymieszać. Kawałek folii aluminiowej posmarować olejem. Rozsmarować na niej cienką warstwę okruszków z karmelem. Odstawić. Gdy masa będzie...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...brokułu z orzechami nerkowca i dwiema łyżeczkami oliwy - na przekąskę: kilka małych marchewek, garść czarnych oliwek, jogurt naturalny lub z koziego mleka Od 1-10 dni: Dieta warzywno-owocowa dr Ewy...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Gofry gryź!

    ...gofry: 10 g suchych drożdży, 125 g masła, 450 ml mleka, 450 g mąki pszennej, 80 g drobnego cukru, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 1 cytryny i 1/2 grejpfruta, 50 ml soku pomarańczowego, 2 jajka(...) z cytrusów. W rondlu na średnim ogniu zagotuj cukier z sokiem, skórką z pomarańczy i 200 ml wody, zmniejsz ogień, gotuj 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia, dodaj sok z cytryny...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...