• Informacje na temat:

    masa z masła i czekolady

Przepisy na temat: masa z masła i czekolady
  • Sernik jagodowy z białą czekoladą

    Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Masa serowa: 700 g tłustego, mielonego twarogu 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 300 g białej czekolady 100 g cukru pudru 3 jajka 2 szklanki jagód aromat waniliowy Do dekoracji: bita śmietana garść borówek i jeżyn...

  • Pyszny, zdrowy i prosty mazurek, aż się zdziwisz!

  • Malinowe sakiewki z białą czekoladą

    Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej lub mleka 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 50 dag malin 5 dag białej czekolady 2-3 łyżeczki drobnego cukru szczypta cynamonu; Dodatkowo: 10-15 malin 2 łyżki soku malinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego listki melisy Sposób...

  • Przepyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z lekkim, orzechowym kremem

  • Śliwkowy placek owsiany z gorzką czekoladą

    Składniki na 12 porcji: 50 dag konfitur śliwkowych 45 dag mąki 1 duża pomarańcza 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady 30 dag cukru 2 szczypty mielonego cynamonu 15 dag płatków owsianych 35 dag miękkiego masła (ew. margaryny) tłuszcz mąka do przygotowania tortownicy Sposób przygotowania: 1. Pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z owocu zetrzyj skórkę (tylko...

  • Pyszna, puszysto - kremowa masa, o niebiańskim smaku.

  • Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

    Cukierki na choinkę możesz przygotować samodzielnie w domu. Zobacz, jakie to proste!

  • Pyszny, kremowy i zdrowy deser

  • Muffiny z malinami i białą czekoladą

    ...g masła · 3 jajka, osobno białka i żółtka · 150 g drobnego cukru · opakowanie (40 g budyniu śmietankowego) · 130 g mąki pszennej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia · 100 g śmietanki 30% · 100 g posiekanej białej czekolady · 150 g malin · foremki aluminiowe na muffiny np. marki Gosia Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą...

  • W sklepie dostaniemy całą gamę różnych mas makowych, ale...żadna nigdy nie zastąpi nam tej, którą możemy zrobić sobie w domu. Żadna nie będzie tak bogata smakowo i tak pyszna ...

Artykuły na temat: masa z masła i czekolady
  • Boska czekolada

    ...% (najlepiej UHT, żeby się nie zwarzyła), 200 g gorzkiej czekolady 70%, 20 g miękkiego masła (82% tłuszczu) , kakao (niesłodzone) do obtoczenia trufli 1. Posiekaj czekoladę i umieść ją w żaroodpornej(...) zaawansowanych Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 80 g masła, 2 jajka, 80 g cukru, 40 g mąki pszennej, 2 duże łyżki solonego karmelu (można użyć gotowej masy kajmakowej lub konfitury mlecznej...

  • Rodzice bardzo niechętnie dają swoim dzieciom do jedzenia czekoladę, choć, jak wiadomo, jest to największy przysmak każdego małego szkraba. Okazuje się jednak, że popełniają błąd, bo czekolada ma wiele cudownych właściwości. Jakich? Zobaczycie poniżej. Czekolada ma jeszcze przed nami kilka tajemnic. / fot. 123RF.COM   Co już wiemy o czekoladzie?   Każdy dobrze wie, jak pyszną przekąską może być czekolada. Ale to nie jest jej jedyne zastosowanie! Czekolada jest idealnym składnikiem wielu...

  • Ciasto marmurkowe z masłem orzechowym

    ...masa stwardnieje, pokrusz ją na kawałeczki - najlepiej w malakserze. Udekoruj nimi ciasto.

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....

  • Tarta z czekoladą i malinami

    Przygotowanie: Miękkie masło posiekaj i połącz z przesianą mąką, solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia, żółtkiem i 2 łyżkami wody. Dobrze zagnieć....

  • Gorzka, mleczna, nadziewana, z orzechami, a może biała? Niewątpliwa królowa deserów oraz słodyczy. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie! Pyszna, uwodzicielska i uzależniająca, wykorzystywana w kuchni jako afrodyzjak. 12 kwietnia jest jej światowym świętem, które należy koniecznie uczcić chociaż małą kosteczką. Fot. 123RF Ponoć osobowości każdego człowieka odpowiada dany typ czekolady. Nie istnieje chyba osoba, która za nią nie przepada, wyłączając osoby na nią uczulone. Jej ogromna...

  • Ptysie z lodami i czekoladą

    Przygotowanie: Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, wrzucamy masło, cukier i sól. Zagotowujemy, mieszając, aby składniki się rozpuściły. Powoli dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolite ciasto, które pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Następnie kolejno wbijamy jajka i miksujemy. Kiedy masa zacznie już odchodzić od ścianek naczynia, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego...

  • Piękna powieść dla marzycieli, kochanków i romantyków. Lektura wzmaga apetyt! Gorzko-słodka woń miłosnej pokusy w bestsellerowej powieści. Wiedeń, A.D. 1881. Porucznik cesarsko-królewskiej armii August Liebeskind kończy służbę i przyjmuje posadę w należącej do stryja manufakturze czekolady. W jego życiu pojawia się Elena Palffy. To spotkanie daje początek niezwykłej relacji. Tajemnicza kobieta, czasem cyniczna i obcesowa, niekiedy sarkastyczna, fascynuje go swą innością i niezależnością....

  • Sernik z czekoladą i malinami

    Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru pudru 5 jajek 110 g mąki 400 g sera ricotta opakowanie cukru waniliowego 120 g świeżych malin Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść na parze. Masło zmiksuj z 250 g cukru pudru na gładką masę. Dodaj kolejno 3 jajka, cały czas miksując, czekoladę i mąkę. Wlej 3/4 masy na prostokątną formę  wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do...

  • Uwielbiamy ją za smak, zapach i to, że w kilka chwil dodaje nam sił i poprawia nastrój. Czekoladę możemy podjadać lub pić na tysiące sposobów i za każdym razem będzie nam smakowała tak samo dobrze. Jaki wpływ na organizm ma czekolada i dlaczego właściwie warto od czasu do czasu skusić się na słodką tabliczkę? Czekolada to przede wszystkim nieocenione źródło magnezu i składników pobudzających produkcję serotoniny czyli „hormonu szczęścia", odpowiadającego m.in. za zmniejszanie skutków...