• Informacje na temat:

    masa z kwasnej smietany

Przepisy na temat: masa z kwasnej smietany
  • Czekoladowa tarta z truskawkami bez pieczenia

    Na wierzch: 40 dag truskawek; spód: 20 dag maślanych herbatników czekoladowych, tabliczka gorzkiej czekolady; wypełnienie: 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag cukru pudru, prawdziwy aromat waniliowy, wyłuskany z „laski” (czyli strąka) wanilii.

  • dla wszystkich tych, ktorym sernik zawsze opada

  • Ciasto jagodowa poezja

    Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag mielonych migdałów, jajko, 2 żółtka, 30 dag miękkiego masła lub margaryny, szczypta soli. Na krem: 40 dag gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 8 dag cukru, budyń śmietankowy, 50 dag jagód, 30 dag tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy lub papier do pieczenia.

  • Wykorzystanie słodkiej śmietany do ciast i deserów jest znane.Ja proponuję dzisiaj wypróbować dla odmiany kwaśną śmietanę....

  • Tarta z gruszką

    Składniki na 8 porcji: 30 dag mąki, 20 dag masła,10 dag cukru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli. Nadzienie: 80 dag twardych gruszek, szklanka słodkiej śmietanki 18%, 20 dag serka homogenizowanego, 20 dag cukru, łyżeczka skórki z cytryny, 4 jajka, 4 łyżki płatków migdałowych, tłuszcz i tarta bułka do formy, listki mięty lub melisy oraz maliny do dekoracji.

  • Amerykańskie ciasto dyniowe

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto:30 dag mąki; 1 kostka (20 dag) masła; 2/3 szklanki cukru; 2-3 łyżki kwaśnej śmietany; 2 żółtka; szczypta soli. Farsz dyniowy: 1 i 1/2 szklanki pokrojonej dyni; 2 jajka; 1/2 szklanki cukru; 1 szklanka mleka skondensowanego; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/4 łyżeczki mielonych goździków; 1/2 łyżeczki soli; kilka listków melisy do dekoracji.

  • barco dobre na sniadanie bo jest pyszne

  • Składniki: 1/2 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli (jeśli zagniatane kruche ciasto jest zbyt twarde można dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany), 1/2 kg mrożonego lub świeżego szpinaku (odgotować, jeśli świeży), 25 dkg białego sera lub ricotty, Grana Padano utarta do smaku, sól, pieprz do smaku ,2-3 ząbki czosnku.

  • Szybkie,smaczne,łatwe

Artykuły na temat: masa z kwasnej smietany
  • Tarta w greckim stylu

    Do gotowej potrawy możesz podać szybki sos śmietanowy: 250 ml kwaśnej śmietany i sok z cytryny zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.

  • Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy. Spód:140 g migdałów90 g mąki pszennej120 g cukru pudru120 g masłaszczypta soli1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Masa serowa500 g twarogu sernikowego500 g ricotty600 g kwaśnej śmietany 18%8 jajekskórka starta z 1 pomarańczyaromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii600 g białej czekolady SpódMigdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać...

  • Jedzenie, że hej!

    ...i mieszać, aż zrobi się masa gęstości śmietany. Trzymać na ogniu jeszcze z pół godziny. Bryjkę wyłożyć na miskę, zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione masło lub słoninę. Jeść drewnianymi łyżkami...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Baba ziemniaczana

    Ziemniaki obierz, opłucz i surowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Otrzymaną masę ziemniaczaną przerzuć na gęste, duże sito i odcedź z nadmiaru wody....

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Sernik z makiem

    Idealny wypiek dla całej rodziny.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Łaciaty serniczek

    Dwukolorowe łatwe ciasto.

  • Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole. Placki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szklanki śmietany 18%½ kostki masła½ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 jajko1 żółtko3 szklanki mąki tortowejszczypta soli Krem1 l śmietany kremówki 30%400 ml kwaśnej śmietany 18%1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)sok wyciśnięty z 2 cytryn Dekoracja - ciasteczka cytrynowe150 g masła½ szklanki cukru pudru1...