• Informacje na temat:

    masa z bezami

Przepisy na temat: masa z bezami
  • Muffinki z bezą

    Idealne na poczęstunek dla gości

  • Pyszne bezy słodkością uzupełniają ciasto!

  • Tarta gruszkowa pod bezą

    Sposób przygotowania Spód: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodaj 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek (śr. 30 cm). Wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C (góra i dół). Masa...

  • Jest puszysty, słodki i bardzo szybko znika....

  • Tarta z lekką bezą

    Składniki: CIASTO: 15 dag mąki krupczatki 3 łyżki cukru 10 dag zimnego masła + 1 łyżka żółtka MASA: 40 dag czerwonych porzeczek 4 jajka 350 ml śmietany kremówki 2 łyżki mąki(...). Piecz w 170°C przez ok. 20 minut. 2. Masa: śmietanę zmiksuj z jajkami i cukrami. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Umyj i osusz owoce. Beza: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżeczce cukru...

  • Masa kawowa jest jedną z moich ulubionych, a z orzechową bezą smakuje niesamowicie. Tort jest niebywale smaczny, lekko alkoholowy (dla małych konsumentów warto spirytus zastąpić dowolnym sokiem), i wbrew pozorom lekki (masa kawowa nie ma nic wspólnego z ciężkimi, maślanymi masami dzięki dużej ilości budyniu). Do bezy migdałowej na pewno wracać będę jeszcze nie raz.

  • Angielski podwieczorek z bezą

    Sposób przygotowania ciasta: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia. 2. Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana. 3. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta. 4. Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone...

  • tort z czekoladowym kremem i bezami

  • Sernik waniliowy z bezą i owsianym krokantem

    ...z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze wymieszaj mikserem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.Ułóż na nim śliwki. 2. Masa: ziemniaki oraz twaróg(...), aż masa zastygnie i stwardnieje. Wtedy połam krokant na kawałki. Posyp nimi wystudzone ciasto.

  • Lekki piankowy torcik udekorowany kolorowymi bezami.

Artykuły na temat: masa z bezami
  • Jogurtowe z bezami

    Plastry ananasa kroimy w kostkę. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy, a następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i jogurtem. Na koniec dodajemy kawałki ananasa, mieszamy.

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował swój autorski przepis na tort bezowy. Składniki 12 białekszczypta soli himalajskiej550 g drobnego cukru białego500 ml śmietanki 36%75 g cukru pudru500 ml serka mascarpone500 g malin400 g jeżyn400 g czerwonej porzeczki6 marakuj5 pnączy groszku cukrowego do dekoracji10 kwiatów kocimiętki do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli himalajskiej, następnie dodać po jednej łyżce cukru. Masa musi być błyszcząca. Gdy będzie gotowa,...

  • Beza Pavlovej

    Białka ubić mikserem na sztywno. W czasie ubijania stopniowo dosypywać 200 g cukru. Na końcu dolać ocet balsamiczny i wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim cztery kółka o średnicy 14 cm. Posmarować je przygotowaną masą bezową. W każdym zrobić łyżką duże wgłębienie, w które potem będzie włożona masa z rabarbaru. Blaty...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała przepis na tort bezowy z egzotycznymi owocami. Beza8 białek 1 duża szczypta soli480 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka octu1 łyżka skrobi ziemniaczanej Mango curd550 g pulpy z mango 110 g cukru pudru100 ml soku z cytryny4 żółtka4 łyżki mąki ziemniaczanejwoda (aby rozmoczyć mąkę ziemniaczaną)45 g masła Krem śmietanowy1 l schłodzonej śmietany kremówki 36%750 g serka mascarpone4 limonki10 łyżek cukru pudru Wykonanie2 dojrzałe mango4...

  • Jabłecznik z owsianą bezą

    Jabłka obrać, pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Potem cząstki jabłek pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.  Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Masło utrzeć ze szczyptą soli i 250 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze...

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...

  • Beza Pavlova z malinami

    Przygotowanie: Do miski wbij 6 białek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować. Gdy białka przestaną się pienić, po łyżce dosypuj cukru. Wciąż ubijaj,...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Brownie z gruszka i bezą

    1. Masło roztopić w rondlu, dodać posiekaną czekoladę, a gdy się rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić. Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać przesianą...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...