• Informacje na temat:

    masa na napoleonkę

Przepisy na temat: masa na napoleonkę
  • Napoleonki bez pieczenia - przysłała Mieczysława

    Przygotowanie: 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Połowę krakersów ułożyć na blasze posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów. Odstawić do ostygnięcia.

  • Bardzo lubię stare przepisy naszych babć są proste ale efekt bardzo pozytywnie zaskakuje. Wprost przepadam za napoleonkami a ten przepis dostałam od babci mojej koleżanki. Napoleonka jest wyśmienita. Rozpływa się w ustach.

  • Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.

  • Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"

  • Sprawdzony przepis na "Napoleonki"

  • Wyśmienite ciasto dla smakoszy budyniowych wypieków. Tradycyjna napoleonka urozmaicona kakaowymi herbatnikami.

  • Napoleonka jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. U mnie w domu to ciasto odgrywa szczególną rolę, gdyż było jednym z pierwszych, które sama zrobiłam.

  • BAAAAAAAARDZO SZYBKIE

  • Budyniowy krem przełamany słonymi krakersami.

  • Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Tanie i szybkie ciasto na co dzień i od święta.

Artykuły na temat: masa na napoleonkę
  • Tradycyjna napoleonka

    ...ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami. Napoleonkę wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin, by deser stężał. Wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. Kroimy...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Francuska napoleonka

    Przygotowanie: Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj przesiane obie mąki. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Chwilę odczekaj i, miksując powoli, wlewaj do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw, by wystygła...

  • Sernik przygotowany według tego przepisu wychodzi aksamitnie gładki i puszysty, jak chmurka. Składniki: Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ok. 75 g śmietanki 36% 150 g białej czekolady (połamanej na małe kawałki) Spód: 250 g kruchych ciasteczek (zmiksowanych) 2 łyżeczki przyprawy korzennej Ok. 60 g roztopionego masła Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Do środka wsypać zmiksowane ciasteczka, dodać masło. Wszystko...

  • Napoleonki z maślanych ciastek

    ...1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, na małym ogniu, by nie powstały grudki, a masa mocno zgęstniała. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Masło ucieramy na białą puszystą masę i stopniowo dodajemy do ostudzonego...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Popularne desery PRL-u

    .... Napoleonkę wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin, by deser stężał. Wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. Kroimy w prostokąty, kwadraty lub romby, przekładamy na talerz albo paterę i podajemy...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Ciasta bez pieczenia

    .... Gdy masa trochę przestygnie, pokrój ją w prostokąty lub romby i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Czekoladę połam na kawałki i roztop w garnku. Batoniki zanurzaj do połowy w ciepłej czekoladzie(...) połącz z żółtkami i obydwoma rodzajami mąki. 2. Do gotującego się mleka wlej zimną masę mleczną i (nie przerywając mieszania) gotuj kilka minut, aż masa budyniowa zgęstnieje. 3. Na blachę wyłóż połowę...

  • Krokiety to doskonały pomysł na obiad lub sycącą przekąskę dla gości. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubiłaby krokietów. To doskonały pomysl nie tylko na obiad, ale również smaczną przekąskę, którą możemy zaserwować naszym gościom. Ich przygotowanie wymaga nieco wysiłku, jednak efekt całkowicie rekompensuje czas spędzony w kuchni. Naleśniki to podstawa Tradycyjnych, polskich...