• Informacje na temat:

    masa maslana do lukru

Przepisy na temat: masa maslana do lukru
  • Orzeźwiająca kostka

    Ciasto idealne na lato

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • Nektarynkowe ciasto na jogurcie

    Sposób przygotowania 1. Nektarynki umyj, wytrzyj,  przekrój wzdłuż i wyjmij pestki. Z 1 i 1/3 szklanki mąki, połowy masła, 5 łyżek cukru oraz cynamonu i zmielonych orzechów szybko zagnieć kruszonkę. Przykryj ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 minut.  2. W tym czasie resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem. Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka...

  • Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!

  • Torciki z jabłkami

    ...z cytryny 2 łyżki miodu 12 dag brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 op. lukru masło i tarta bułka do formy Przygotowanie: 1. Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier puder(...) o 15 dag gorzkiej i mlecznej czekolady 10 dag margaryny tłuszcz do formy Przygotowanie: 1. Połowę masła utrzyj z 25 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta...

  • Niesamowite przepisy na keksy

    ...100 ml lemoniady, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odstaw do wystudzenia. 2. Masło utrzyj ze startą skórką limonki, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już(...) tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie: 1. Śliwki umyj, osusz, rozetnij i wyjmij pestki. Połowę masła utrzyj z 10 dag cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, połącz ją...

  • prosty lukier do dekoracji ciastek czy pierników

  • Czas przygotowania 1 h.

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

Artykuły na temat: masa maslana do lukru
  • Placek cytrynowy z lukrem

    Dekoruj plasterkami cytryny lub limonki.

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Kruche serduszka

    ...się pienić, wlej sok z cytryny i powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki, by nie spływał z ciasteczek). Do...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Świąteczne smakołyki

    Są takie potrawy, które podajesz w Boże Narodzenie co roku. Może skusisz się na przygotowanie ich nowych wersji lub zastąpisz je innymi? Wypróbuj nasze przepisy na ryby, mięsiwa i grzyby oraz smakołyki z maku i piernika.

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...