• Informacje na temat:

    masa marcepanowa cukiernik

Przepisy na temat: masa marcepanowa cukiernik
  • Wielkanocne niespodzianki od Lidla

    ... Cukierników , proponuje przygotowanie go w nowoczesnej odsłonie, która z pewnością zaskoczy gości: "Proponuję przygotowanie mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego. Jego sekretem(...) wypieków zapraszamy na stronę kuchnialidla.pl gdzie Mistrz Polski Cukierników - Paweł Małecki - prezentuje ciekawe przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka.

  • Jest tu wszystko, mak, marcepan, migdał, ciasteczka, powidła.... Całość wspaniale smakuje i ładnie wygląda.

  • Wypróbowany przepis na "Tarta marcepanowa"

  • Wypróbowany przepis na "Babka marcepanowa z czereśniami"

  • Wypróbowany przepis na "Marcepanowa szarlotka z masą z kaszki i kruszonką"

  • 12-14 sztuk

  • Ciasto, które zrobisz bez wysiłku. I jest smaczne :)

  • Jak się okazało połączenie klasycznego sernika z marcepanem jest dosyć dobre. Marcepan nadaje znanemu nam sernikowi nieco orientalnego smaku oraz zapachu. Fantazyjna kratka marcepanowa sprawia, iż nieco nudny sernik nabiera intrygującego wyglądu. Sernik z masa marcepanowa jest świetnym rozwiązaniem na zabawę w kuchni z małymi dziećmi, które mogą tworzyć dowolne kształty i figury z marcepanu. Polecam !

Artykuły na temat: masa marcepanowa cukiernik
  • Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

    To połączenie zachwyci łasuchów. Jeżeli chcemy, żeby nasze ciasto było wyjątkowo pulchne, zastąpmy masło smalcem. To sprawdzona metoda cukierników.

  • 15 marca obchodzić będziemy Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypada w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami. Polecamy więc przepisy ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Słodkie domowe wypieki uwielbia niemal każdy z nas. Nawet jeśli nie jesteście tak sprawni w kuchni jak Paweł...

  • Wszystko, co chcesz wiedzieć o mazurku

    ...od wybranego przepisu, możesz pokryć rozmaitymi masami, np. pomarańczową, kajmakową czy popularną orzechową, i wykończyć polewą, galaretką, owocami bądź lukrem. Skoro istnieje tak wiele wersji(...) samodzielnie! Sądzisz, że najlepsze mazurki mogą wyjść wyłącznie spod ręki wybitnych cukierników? Wypróbuj przepis na mazurek z kremem orzechowo-czekoladowym i przekonaj się, że to proste...

  • Gabi - uczennica siódmej klasy szkoły podstawowej - przygotowała dla jurorów ciasto, przypominające pyszną marchewkę. Ciasto 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 szklanki drobno startej marchewki 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki cynamonu   Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Pischinger to deser z wafli przekładanych masą. Dzięki swojej prostocie utkwił w wielu wspomnieniach z dzieciństwa, a także i dziś nadal gości na stołach. Lecz skąd się wziął pischinger? Z czego był wykonany oryginalnie? Fot. 123RF/Picsel W drugiej połowie XIX wieku, wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzył w swojej cukierni istne arcydzieła. Jednym z nich był oblany lukrem,torcik wykonany z wafli przełożonych kremem czekoladowo-orzechowym. Mimo że cukiernia już nie istnieje, przepis na...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

  • Jeśli już robić ciasto, to tylko takie, które jest naprawdę dobre. Z okazji urodzin Smakera, sprawdziliśmy, jakie wypieki cieszyły się waszym największym zainteresowaniem. Fot. 123RF/Picsel Każda okazja jest dobra, aby przygotować pyszne ciasto. W ciepłe dni na naszych stołach królują lekkie desery nie wymagające pieczenia, jednak wiele osób nie wyobraża sobie weekendu bez tradycyjnego, pieczonego ciasta. Jakie przepisy należą do waszych ulubionych? Postanowiliśmy to sprawdzić! Świętując 10...

  • W ósmym odcinku najsłodszego programu w TVP, uczestnicy będą musieli zmierzyć się z bardzo trudnym zadaniem, z którym poradzić sobie może jedynie wybitny cukiernik. W ubiegłym tygodniu, dzięki Michałowi Brysiowi, uczestnicy poznali smak kuchni gruzińskiej. W konkurencji technicznej musieli przygotować chaczapuri - tradycyjny placek zapiekany z serem. Niestety, nikomu nie udało się przygotować perfekcyjnego wypieku. Najbliższa ideału była Sylwia, jurorzy docenili także Daniela, którego...